Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

TURSKA PREDSTAVA „DERVIŠ I SMRT“

Gradski teatar iz Izmira „Kodžaeli“ sa predstavom „Derviš i smrt“ gostuje večeras na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu .

Scena iz predstave Narodnog pozorištaPredstavu „Derviš i smrt“, koju je ansambl Narodnog pozorišta izveo prošle nedelje na Sterijinom pozorju, večeras će na sceni u Beogradu igrati Gradski teatar „Kodžaeli“ iz Izmira.

„To je prvo gostovanje nekog pozorišta iz Turske u istoriji srpskog nacionalnog teatra,“ rekao je zamenik upravnika nacionalnog teatra Božidar Đurović na konferenciji za novinare.

Đurović je istakao da saradnja počinje predstavom po jednom od naših najznačajnjih romana – „Derviš i smrt“ Meše Selimovića i to u dramatizaciji srpskog autora Nebojše Bradića.

Reditelj Nurulah Tundžer izjavio je da je taj roman u Turskoj veoma poznat i cenjen, objavljen je već u 12 izdanja, a i Bradićeva adaptacija štampana je kao knjiga, u prevodu Bilge Emin.

„Sa Bradićem sam se upoznao na prvom Međunarodnom festivalu u Istanbulu, koji smo pokrenuli 2003. godine. Tada je učestvovala predstava u njegovoj režiji ‘Mala trilogija o smrti’, koja je ostavila izuzetan utisak. Zatim smo sarađivali na predstavi ‘Tvrđava’, za koju je on pisao dramatizaciju, takođe po Selimovićevom romanu“, rekao je Tundžer.

Težak posao za glumce

„Adaptacija knjige ‘Derviš i smrt’ je takva da pruža reditelju odličnu osnovu za scenski rad, mada je za glumce ovo bio težak posao“, primetio je turski reditelj i naglasio da je u prvom planu njegove predstave priča o ubistvu od strane najboljeg prijatelja i o samoći čoveka u modernom svetu.

Glavnu ulogu, Ahmeda Nurudina, igra Nežat Biređik, inače umetnički direktor Kodžaeli teatra, koji je započeo rad pre 11 godina i to sa „Hamletom“.

„Za mene je veliki izazov bila uloga Ahmeda, a takođe to što ću je sada igrati pred srpskom publikom. Shvatio sam da između naše dve kulture ima puno toga što je zajedničko i da je narod gotovo identičan“, izjavio je Biređik.

Mlada glumica Deniz Alan, koja igra Kadinicu, rekla je da je oduševljena romanom „Dreviš i smrt“ i da je odmah sebe videla kao deo te priče. „Sa ljubavlju sam prihvatila ovu ulogu, a sa uzbuđenjem čekam da je odigram u Beogradu“, istakla je glumica.

Otpravnik poslova ambasade Turske u Srbiji Sertan Gedik izrazio je zadovoljstvo što je turskom pozorištu ukazana čast da nastupi u srpskom nacionalnom teatru. On je izrazio nadu da će to označiti još jedan pomak u pravcu što bolje kulturne saradnje dve zemlje.

Pred dolazak u Beograd, Kodžaeli teatar je izveo ovu predstavu u Zenici, na Festivalu bosansko-hercegovačke drame, gde je pobrao veoma dobre ocene publike i kritike.

 Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *