Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ZEMUNSKI SALON KARIKATURE OD 04.06.2009. – 20.06.2009.

 

Otvaranje tradicionalne izložbe XIV ZEMUNSKI MEÐUNARODNI SALON KARIKATURE, TEMA: EVROPA U RIMSKO DOBA i arheološke postavke „TAURUNUM ROMANUM „- Svedočanstva o antučkom Taurunumu u četvrtak 4.juna u 19 časova. Izložba traje do 20.juna u galeriji Stara kapetanija.

 Ovogodišnji, četrnaesti po redu Zemunski međunarodni salon karikature za temu ima „Evropa u rimsko doba“.Tema nije izabrana slučajno i zapravo predstavlja doprinos Salona velikom jubileju: dva milenijuma od osnivanja Taurunuma, na mestu današnjeg Zemuna, koji je četiri veka bio važan rimski grad na granici sa varvarskim svetom i jedan od najvažnijih centara rimske panonske rečne flote.

Posle slamanja velikog ustanka panonskih plemena, 9. godine naše ere, Rimljani su prvi put zaposeli oblast donjeg Dunava i tada je, među većim brojem vojnih logora, iz kojih su se vrlo brzo razvili urbani centri, osnovan i Taurunum. To ime Rimljani su preuzeli od Kelta čiji se utvrđeni opidum nalazio na platou Gardoša i koje su Rimljani pokorili i potpuno pacifikovali.

Ideja za obeležavanje dve hiljade godina od osnivanja rimskog Taurunuma rođena je još pre nekoliko godina i od tada je pažljivo osmišljavan i razrađivan program. Tako je zemunski Salon, osim tradicionalne izložbe karikatura, odlučio da organizuje i arheološku izložbu predmeta nađenih na području Zemuna i bliže okoline i to onaj materijal koji do sada nije izlagan i publikovan, što će manifestaciji svakako dati dodatni značaj. Takođe, Branko Najhold je svojim sugrađanima pripremio i obimnu monografiju TAURUNUM ROMANUM, koja je dobila najlaskavije ocene stručnjaka i koja će popuniti praznine u literaturi o najstarijem urbanom naselju na području današnjeg Zemuna.

Što se konkursa karikature tiče, prijem radova je okončan u martu, kada je održano i žiriranje prispelih radova. Kao i poslednjih nekoliko godina, konkurs je bio pozivni, a odazvalo se stotinak vrhunskih majstora karikature iz 32 evropske države. Veoma kompetentan žiri, u kome su bili Emanuela Marmo, direktor festivala humora i satire iz Salerna u Italiji, zatim Francuz Žan-Mari Bertin, jedan od najvećih poznavalaca svetske karikature, Aleksandar Palavestra, arheolog i umetnik iz Beograda, poznati naš teoretičar karikature Slobodan Ivkov i osnivač i organizator Salona Branko Najhold, na sastanku u zemunskom hotelu „Skala“ 21. marta, selektovao je najbolje radove za izložbu i odredio najbolje. Pobednici će biti proglašeni na svečanom otvaranju ovogodišnjeg Salona 4. juna u galeriji Stara kapetanija sa početkom u 19 časova. Praksa Salona je da imena osvajača nagrada ne saopštava pre zvaničnog proglašenja pobednika, ali poznato je da će tradicionalna nagrada Salona, za sveukupan doprinos srpskoj karikaturi, ove godine biti dodeljena velikom umetniku Dušanu Petričiću, Zemuncu koji već dugo godina živi i radi u Kanadi.

Svi nagrađeni, a ima ih iz Srbije, Bugarske, Rumunije i Luksemburga, uz još nekoliko eminentnih zemunskih smehocrtača, učestvovaće 5. i 6. juna u prepodnevnim satima na tradicionalnoj koloniji karikature „Široka staza““ na prostoru bivše zemunske dunavske plaže. To je prilika da Zemunci posete ovu oazu čiste prirode u samom srcu grada i druže se sa svetski čuvenim karikaturistima i ljubaznim domaćinima iz udruženja „Široka staza“.

Obe izložbe u galeriji „Stara kapetanija“ trajaće tri nedelje, do 20. juna, za koje vreme će Zemunci i njihovi gosti moći bolje da se upoznaju sa antičkom istorijom svog grada, ali i da se nasmeju sjajnim idejama i crtežima vrhunskih evropskih karikaturista. Značajno je pomenuti da za izložbu karikatura postoji veliki interes i u zemlji i u svetu, pa će ona posle Zemuna biti predstavljena i publici na jednom od naših najznačajnijih arheoloških lokaliteta iz rimskog doba, Gamzigradu kod Zaječara, a zatim i u Salernu i Rimu, u Italiji i verovatno i u Atini.

 Izvor: Arte

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *