Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

AUKCIJA FOTOGRAFIJA DIJEGA RIVERE

Meksička aukcijska kuća „Karlos Karbaljo“ ponudila je na prodaju neobjavljene fotografije meksičkog slikara murala Dijega Rivere. Među negativima se nalaze snimci dva najpoznatija murala, kao i snimak njegove supruge Fride Kalo.

Slika Dijega Rivere

Šta je mural?

Mural je slika na zidu, plafonu ili nekoj drugoj velikoj trajnoj površini.

Murali datiraju iz praistorijskog perioda kada su ukrašavali pećine, ali su postali poznatiji tek zahvaljuući meksičkim muralistima, odnosno popularnom likovnom pokretu u toj zemlji.

Neobjavljene fotografije meksičkog slikara murala Dijega Rivere, nalaze se na aukciji, nakon što ih je meksička aukcijska kuća „Karlos Karbaljo“ ponudila na prodaju.

Među negativima nalaze se snimci Rivere dok radi na svoja dva najpoznatija murala, kao i snimak njegove supruge Fride Kalo.

Aukcijska kuća „Karlos Karbaljo“ saopštila je da, fotografije pripadaju asistentu fotografa koji je poznavao Riveru 1940. i 1950. godina.

Na aukciji 37 negativa biće prodata u dva paketa. U jednom se nalazi 13 fotografija, među kojima i snimci Rivere dok radi na muralima „San u nedeljno popodne u parku Alameda“ i „Čovek, kontrolor Univerzuma“.

U drugom se nalaze 24 negativa koji pokazuju Riveru u njegovom studiju u Meksiku i dok razgovara s ruskim revolucionarom Lavom Trockim i meksičkim slikarom Davidom Alfarom Sikeriosom.

Dijego Rivera rođen je 8. decembra u Gvanahutau. Bio je veoma značajan meksički muralista. Njeogovi murali sa socijalnim temama mogu se videti u istoriskom centru grada Meksiko. Umro je 25. novembra 1957. u Meksiku.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *