Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

FANFARA DELLA POLIZIA DI STATO


Orkestar Italijanske policije prvi put u Beogradu

Duvački orkestar italijanske policije Fanfara della Polizia di Stato, pod dirigentskom palicom Đankarla Alesija, održaće koncert u Beogradu 1. juna, povodom Dana Republike Italije, najavili su danas organizatori koncerta.

Koncert će početi u podne na Trgu Republike, a završiće se na Beogradskoj tvrđavi, kod Velikih stepenica, nakon muzičkog defilea Knez Mihailovom ulicom. Kako je istaknuto, ovo je prvi put da Orkestar Italijanske policije nastupa zvanično u drugoj državi, a čast za njihovu internacionalnu premijeru dobio je Beograd. Na svom prvom gostovanju pred stranom publikom orkestar će se u prvom delu koncerta predstaviti popularnim kompozicijama sa svog repertoara: Marš Dmitrija Šostakoviča, Život je lep, Morikoneov portret, Sing, sing, sing , Brava mina, Modugno forever i drugim. U drugom delu koncerta Orkestar MUP-a Beograda odsviraće italijansku himnu, a nakon njih će njihove kolege iz Italije odsvirati himnu naše zemlje. Posle izvođenja himni dve zemlje, orkestri će zajedno izvesti Radetski marš Riharda Štrausa. Članovi duvačkog orkestra Italijanske policije Fanfara su muzičari potekli sa italijanskih konzervatorijuma, sa različitim zaduženjima i činovima u Italijanskoj policiji. Tradicija ovog orkestra seže u osamdesete godine 20.veka, kada su prvi članovi Fanfare petnaestak limenih duvača i perkusionista, svi iz konjice, nastupali isključivo u sedlu svojih grla.

Fanfara je 2004. godine prevazišla okvire konjice i dobila današnji sastav pod okriljem Odeljenja za međunarodne odnose i protokol u Upravi za javnu bezbednost. Orkestar sada ima 40 članova, uključujući glavnog dirigenta Marčela Faustinija, i njegovog zamenika Alesija. Orkestar održava 70 koncerata godišnje širom Italije, učestvuje u ceremonijama od nacionalnog značaja, među kojima se izdvajaju Dan Republike, smena straže u predsedničkoj palati Kvirinale, zakletva pitomaca policijskih akademija.

Gostovanje Fanfare u našoj zemlji organizovali su Ambasada Italije u Beogradu, Grad Beograd, MUP Republike Srbije, Italijanski institut za kulturu i BELEF centar.

Izvor: RTV PINK

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *