Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

FILMOVI U REŽIJI JOSIPA BROZA NA IZLOŽBI „EFEKAT TITO“

Filmovi koje je lično snimio Josip Broz Tito, prvi put će biti prikazani sutra u Muzeju istorije Jugioslavije u Beogradu, u okviru izložbe „Efekat Tito/Harizma kao politička legitimacija“.

U saopštenju muzeja se navodi da će publici prvi put biti prikazano 36 filmova koji su pronađeni u zaostavštini bivšeg jugoslovenskog lidera, a da najveći broj filmova potiče iz vremena njegovog putovanja po afričkim zemljama 1961. godine, poznatog pod nazivom „Put mira“.

Tito je na tom putovanju, kamerom zabeležio svoje impresije iz Tunisa, Maroka i Egipta, a među filmovima se nalaze i njegovi snimci iz lova u Karađorđevu, sa Briona, Vange i Brda na Kranju.

Izložba je realizovana u saradnji s Kulturnim centrom Reks, uz pomoć Kulturnog centra Beograda, Istorijskog muzeja Srbije, a realizaciju je omogućilo Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Izložba „Efekat Tito/Harizma kao politička legitimacija“, na kojoj je predstavljeno više od 500 eksponata grupisanih u tri celine, otvorena je 10. aprila u Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu. Eksponati koji su predstavljeni na izložbi su grupisani u celine: pokloni građana SFRJ, sletovi i štafete, i svedočanstva.
Značajan deo postavke čine pokloni koje su građani, seljaci, radnici, ali i zvanične institucije, udruženja i kolektivi, poklanjali Titu za njegov rođendan (Dan mladosti, 25. maj), Novu godinu, Dan Republike, Dan armije…

Veći deo materijala do sada nije izlagan, jer se smatralo da takvi pokloni nemaju značajnu umetničku i istorijsku vrednost.

Izložbu su pripremili Marina Dokmanović i Žeron de Vries, a tekstove uz eksponate napisali su Radonja Leposavić i Olga Manojlović Pintar.

Izvor: Blic Online/Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *