Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

JAZZ MADE IN SLOVENIA – VEČERAS U BEOGRADU

Koncert pod nazivom Jazz made in Slovenia, u izvođenju Big benda RTS, sa dirigentom Igorom Lunderom i solistom na tenor saksofonu, Jurom Puklom, biće održan večeras od 20 sati na Kolarcu. Jure Pukl važi za najprodornijeg slovenačkog džez saksofonistu mlađe generacije.

Studirao je na prestižnom Berkli koledžu muzike u Bostonu, u klasi svetskih saksofonista Džoa Lovanoa i Džordža Garzonea. Kao lider objavio je četiri albuma, od kojih dva u Njujorku, sa izvrsnim američkim muzičarima. Sarađivao je sa poznatim muzičarima kao što su Mejsio Parker, Aron Goldberg, Džeremi Pelt, Džonatan Blejk, Esperanca Spalding, Lio Đenoveze, Renato Čiko i drugi. U Sloveniji je dobio prvu nagradu za najbolju džez kompoziciju 2006.

Igor Lunder (dirigent, kompozitor, aranžer, gitarista) nastupa sa raznim džez muzičarima u različitim džez ansamblima. Nakon brojnih nastupa sa mnogim saksofonistima, pisao je aranžmane, a 1999. osnovao je Igor Lunder with Rids, kvartet saksofona i gitara. Piše kompozicije i aranžmane za velike džez sastave kao i za manje ansamble. Predaje na odseku za džez u Srednjoj školi muzike i baleta u Ljubljani. Nastupao je na raznim festivalima u Ljubljani, Mariboru, Kranju, Krškom, Portorožu, Podsredi, Bohinju, Cerknu… Umetnički je direktor Big Benda Grosuplje. Karte za koncert prodaju se na blagajni Kolarčeve zadužbine po ceni od 500 i 700 dinara.

Izvor: Danas I.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *