Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„HITNA POMOĆ“ U ZVANIČNOJ SELEKCIJI MONTREALA

Film „Hitna pomoć“ reditelja Gorana Radovanovića (na fotografiji) predstavljaće Srbiju u zvaničnom, takmičarskom programu Međunarodnog filmskog festivala u Montrealu, saopštili su organizatori festivala Cinema City. Film će biti prikazan u okviru sekcije „First Films World Cpmpetition“ ovog filmskog festivala A kategorije, koji se održava od 27. avgusta do 7. septembra. Srpska premijera zakazana je za 12. jun u okviru takmičarske selekcije „Nacionalna klasa“, festivala Cinema City u Novom Sadu.

U ovoj srpsko-grčko-nemačkoj koprodukciji, čija radnja prati neke od najznačajnijih trenutaka savremene srpske istorije – od 5. oktobra i smrti premijera Đinđića do danas – glavne uloge tumače Vesna Trivalić, Nenad Jezdić, Nataša Ninković, Sonja Kolačarić i Tanasije Uzunović. Direktor fotogarfije filma je Radoslav Vladić, scenograf Vladislav Laišić, montažer Andrija Zafranović, kompozitor Aleksandar Sanja Ilić. „Hitna pomoć“ odslikava dramatiku dubokih promena srpskog društva sa početka veka. To je priča o slomu poslednjeg evropskog totalitarizma 2000, sve do kucanja krhke srpske demokratije pred predvorje EU, sedam godina kasnije, praćena kroz razvoj službe hitne pomoći. U duhu poetskog (neo)realizma, ovaj razvoj dat je kroz tri različite priče u tri različita vremena, sa međusobno povezanim i uslovljenim likovima. A, tu je i jedan san…

Film „Hitna pomoć“, koji će publika u Novom Sadu premijerno pogledati u petak, 12. juna od 20 sati, u velikoj sali Srpskog narodnog pozorišta, u konkurenciji je za nagrade festivala Cinema City – najbolji domaći film, najbolja režija, scenario, najbolja muška i ženska glavna uloga, najbolja fotografija i montaža.

Izvor: Danas K.R.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *