Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„DALI I MAGIJA ILUSTRACIJE“ U SERVANTESU

Izložba jednog od najvećih umetnika 20. veka, Salvadora Dalija, biće predstavljena večeras od 19 sati u Galeriji Instituta Servantes u Beogradu. Postavka nosi naslov „Dali i magija ilustracija“, a čini je 18 radova među kojima su grafike, skulpture i knjige sa potpisom čuvenog umetnika, koje će prvi put biti predstavljene srpskoj publici.

Salvador Dali (1904-1989), još u adolescenciji je počeo da se interesuje za grafiku i ilustracije, međutim, iz tog perioda sačuvano je malo dela. Tridesetih godina prošlog veka, kao nadrealista, počinje aktivno da se bavi ilustracijom knjiga, kao što su „Faust“ i „Život je san“. Kasnije počinje da stvara serije samostalnih grafika.

Prema rečima kustoskinje izložbe Marise Oropese, ova postavka pokazaće nam jedinstven Dalijev svet, pun oniričnih slika nastalih zahvaljujuci njegovim ilustrativnim sposobnostima… Među mnogim umetnicima koji su ušli u svet nadrealizma, Salvador Dali postao je jedan od najboljih predstavnika ovog pokreta, a izložba u Galeriji Servantes upoznaće publiku sa gotovo nepoznatim aspektom njegovog opusa – Dalija kao ilustratora, navodi kustoškinja Operesa. Salvador Dali smatra se najboljim predstavnikom nadrealizma. U periodu od deset godina, tokom kojih je održavao konstantan kontakt sa nadrealistima, Salvador Dali pretvorio je, kao nijedan drugi nadrealista, apsurd i ludost u suštinski deo svoje umetnosti, stvarajući čak i termin koji definiše suštinu njegove „paranoično-kritičke“ umetnosti. Izložba će u Beogradu trajati do 14 juna, a nakon toga se seli u Niš, u Galeriju savremene likovne umetnosti, gde će biti postavljena do 30. juna.

Izvor: Danas A. Ćuk

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *