Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DISOVA NAGRADA VUJIČIĆU

Među koricama novi i stari stihovi laureata

Nikola Vujčić na završnoj svečanosti (Foto G. Otašević)

Čačak – Nikoli Vujčiću (53), pesniku iz Beograda, preksinoć je u Čačku svečano predata Disova nagrada. Povelju sa Disovim likom, rad akademskog grafičara Zorana Jureša, laureatu je uručila Danica Otašević, direktor čačanske Biblioteke, dok je novčani deo nagrade (200.000 dinara) Vujčić primio iz ruke gradonačelnika Velimira Stanojevića.

Završnoj svečanosti 46.„Disovog proleća“, u velikoj dvorani gradskog Doma kulture, prisustvovali su i Vladimir Pištalo, dobitnik NIN-ove nagrade, i Duško Novaković, predsednik Odbora Disovog proleća. O pesničkom opusu Nikole Vujčića govorili su književni kritičari prof. dr Mihajlo Pantić i Nenad Šaponja i pesnikinja Tanja Kragujević, dok je stihove nagrađenog poete kazivao dramski umetnik Ivan Jagodić. U muzičkom programu učestvovao je Marko Marić, student treće godine Muzičke akademije u Beogradu (klavir).

Dobitniku Disove nagrade, Gradska biblioteka štampala je knjigu izabranih i novih pesama, priredila izložbu sa katalogom „Rečenica duga kao let“, autora Dušice Kosić, i posvetila 40. broj časopisa „Disovo proleće“. Pesnik Nikola Vujčić rođen je 1956. godine u Sisku. Odrastao je u Velikoj Gradusi na Baniji, u ovom selu i susednoj Maloj Gradusi pohađao je osnovnu školu, a gimnaziju završio u Petrinji. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na grupi za jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik.

Autor je sedam pesničkih knjiga, a ovogodišnji žiri je odluku da Vujčiću dodeli Disovu nagradu obrazložio time što se laureat „snagom svoga pesničkog dara ostvarenog u raznovrsnom a celovitom poetskom opusu,tokom poslednjih dvadesetak godina izdvojio kao osoben, prepoznatljiv i u svemu realizovan stvaralački glas.“

Izvor: Politika G. O.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *