Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NIŠLIJE NAJBOLJE

NIŠHor Saborne crkve „Branko“ iz Niša osvojio je kritiku i publiku na upravo završenom 28. Festivalu pravoslavnih horova u Hajnovcima u Poljskoj. Niški hor dobio je Gran pri kao apsolutni pobednik festivala, a mlađa, dečija postava Crkvenog hora „Branko“ osvojila je prvo mesto u svojoj kategoriji. Da je uspeh potpun, svedoči i podatak da se dečiji hor takmičio ravnopravno sa odraslim pravoslavnim horovima. Trijumfu na prestižnoj smotri prethodio je uspešan koncertu u Varšavi.

– Nastupali smo u konkurenciji od 27 najboljih pravoslavnih horova na svetu, a samo nadmetanje kojoj su prisustvovali najveći diplomatski zvaničnici zemalja učesnica bilo je podeljeno u tri kategorije (pravoslavni, akademski i ostali) – kaže za „Novosti“ Sara Cincarević, dirigent Crkvenog hora „Branko“.

– Gran-pri je izuzetno priznanje, vraćamo se puni utisaka. Predstavnici ruskog konzervatorijuma pozdravili su nas rečima „svim horovima zahvaljujemo, osim srpskom crkvenom horu, koji je došao da nam pokaže kako se peva pravoslavna muzika!“

Izvor: Večernje novosti S. B.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *