Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА НА „КОЛАРЦУ“

Отворена изложба фотографија израелске уметнице Ное Треистер „Ми смо (се) навикли“ у Галерији „Коларац“. Сликане на подручју Источне Србије, представљају оскудност живота услед недостатка текуће воде.

Изложба фотографија израелске уметнице Ное Треистер „Ми смо (се) навикли“ отворена је у Галерији „Коларац“, на којој је приказала серију фотографија штампаних на платну и полутранспарентном папиру и две инсталације.

Изложене су фотографије већег и малог формата на којима су представљени сегменти са већих, а свака од њих је украшена орнаментима црне боје, инспирисаних ручним радовима и шустиклама специфичним за сеоска домаћинства.

Сликане су, у периоду од 2005. до 2007. године, углавном на подручју Источне Србије, а представљају оскудност живота услед недостатка текуће воде.

„У селу Дебели Луг, где сам живела, текућу воду је обезбеђивао град Мајданпек сваког другог дана, у трајању од неколико јутарњих сати. Према томе, у то време, неко је, углавном жена, морао да остане код куће и напуни канистере“, наводи Треистерова.

Због тога жене не могу да оду на посао, не могу да буду независне, што отежава економску ситуацију целокупне породице, објаснила је уметница.

У Авганистану за време рата са Русима прављени су теписи са темом рата, на којима су приказани оружје, сцене и друго, што значи да људи од најгорих ситуација могу да направе нешто лепо, рекла је аутрока Танјугу.

Две каде које су, такође, изложене имају двоструку улогу, једна је у буквалном смислу, а друга представља саркофаг као спој креативности и примера да се од лепог може стећи утисак ружног, додала је она.

Истакла је да је ситуација веома комплексна, као и да не жели да суди људима, већ да на креативан начин прикаже како она доживљава ситуације које могу и не морају бити, у зависности од угла посматрања.

Треистер је уметница и кустос, бави се социо-економско-политичким проблемим, завршила је Академију за уметност и дизајн у Јерусалиму и сада ради докторат на Одсеку за уметност и комуникацију у Швајцарској.

Живи и у Београду, а ради и излаже широм Србије и Европе.

Изложба ће бити отворена до 7. јуна.

Извор: РТС

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *