Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ŠKOTSKA POČASNI GOST KIKINDSKOG FESTIVALA KRATKE PRIČE

KIKINDA Specijalni gosti ovogodišnjeg 4. festivala kratke priče, Kikinda šort, biće škotski pisci Sofi Kuk, Rodž Glas i Alan Biset , najavio je danas koordinator projekta Srđan Papić.

Festival će biti održan od 25. do 28. juna u Kikindi i Beogradu, a već 22. maja biće održana tribina na Filološkom fakultetu na temu „Kikinda šort – zbog čega?“

Glas je objasnio da mu je „Kikindu…“ preporučio Piter Hobs koji je učestvovao na prošlogodišnjem festivalu.

Rekao mi je da tu postoji vrlo dinamična i mlada scena interesantnih pisaca, a i da su ljudi veoma gostoprimljivi“, rekao je pisac knjige o Alazder Grej koju je Indipendent proglasio „Biografijom godine“ u 2008.

On je dodao da mu je neprijatno da prizna, ali da se na ostrvu veoma malo zna o piscima iz Jugoistočne Evrope. „Pošto je engleski internacionalni jezik, naši izdavači su pomalo lenji da traže dobre autore izvan engleskog govornog područja. Nadam se da ću u Kikindi saznati nešto novo o piscima iz regiona i da ću se vratiti nazad sa dobrim preporukama“, dodao je Glas.

Pored autora iz Škotske, kikindski festival kratke priče okupiće i više od dvadeset prvenstveno mladih autora iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Mađarske, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Predstavnik generacije šezdesetih na festivalu biće pisac i kritičar Igor Marojević koji će u goste dovesti urednika zagrebačkog Kvoruma Slađan Lipovec. Domaćin festivala je Srđan V. Tešin, a organizator Narodna biblioteka „Jovan Popović“ iz Kikinde.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *