Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SIMFONIJA DUHA I DAHA BORE DUGIĆA

BEOGRAD – Virtuoz na fruli, proslavljeni umetnik internacionalne reputacije Bora Dugić održao je gala koncert u punoj dvorani Centra „Sava“ pod nazivom „Simfonija duha i daha“, koji je okupio 200 izvođača, njegovih prijatelja.

Za razliku od prošlog koncerta, pre četiri godine, koji je nosio naziv „Igra duha i daha“, ovaj je prevazišao igru i prerastao u simfoniju – sklad i saglasje duha i daha, što je osobina koja čoveka čini vladaocem planete, rekao je maestro Dugić.

„Simfonija je sklad, saglasje, a duh i dah nešto što definiše život. Ljudski dah pokreće život, dok mu duh daje smisao, snagu, beskonačnost, besmrtnost, a muzika je ništa drugo nego ljudski vapaj da se dosegne ta večnost“, objasnio je on.

Dugić, koji je svojom umetnošću, širom zemlje, ali i po svetu proneo lepotu zvuka frule, karakterističnog za prostor Balkana, naročito Šumadiju, predstavio je melodije iz tradicionalnog srpskog i balkanskog muzičkog opusa u svom specifičnom i prepoznatljivom aranžmanu.

U pratnji Simfonijskog orkestra umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, Velikog orkestra mladih „Mugur, mugurel“ iz Rumunije, Velikog tamburaškog orkestra Radio televizije Vojvodine i Ansambla „Vetrovi Balkana“, Dugić je izveo i svoje kompozicije „Zov za nedostižnom lepotom“, „Dunav“ (naslovna tema serije „Gorki plodovi“), „Sećanje na Dižon“, „Tren“, „Običan balkanski dan“.

Premijerno je beogradskoj publici predstavio kompoziciju „Borin čoček“, koju je posvetio piscu Bori Stankoviću, a na posebnoj fruli, koja po njegovim rečima proizvodi čudesan i potresan ton, odsvirao je „Baladu nerođenih Srba“ iz filma „Sinovci“ Siniše Kovačevića.

Najduži aplauz usledio je nakon makedonske pesme „Zajdi, zajdi“, koju je Dugić odsvirao na neobičan i težak način – uz samo jednom udah.

Specijalni gosti koncerta bili su Akademski hor „Kolegium musikum“ pod dirigentskim vođstvom Darinke Matić – Marović, Ansambal „Smilje“ iz Kragujevca, trubači Dejan Lazarević i Dejan Petrović i pevačica Jelena Tomašević.

Vrhunac večeri bilo je izuzetno zajedničko izvođenje kompozicije „Skakavac“, u kome su učestvovali svi Dugićevi prijatelji okupljeni u dvorani Centra „Sava“.

Dugi aplauz i veliko oduševljenje publike, koja je stojeći pozdravljala jednog od najvećih umetnika na fruli današnjice, izmamio je i nekoliko biseva nakon dvoipočasovnog koncerta, dopunjenog stihovima srpskih pesnika koje je recitovao dramski umetnik Petar Kralj, a sve rukovođeno rediteljskim umećem Siniše Kovačevića.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *