Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

USPEH „OBIČNIH LJUDI“ U KANU

Филм првенац редитеља Владимира Перишића „Обични људи“ ушао у селекцију једног од три најпрестижнија светска фестивала, а отворена су му врата и за такмичење за награду „Златна камера“ која се додељује најбољем дебитантском филму.

Дебитантски играни филм редитеља Владимира Перишића „Обични људи“ премијерно је приказан на 62. канском фестивалу у угледном програму „Недеља критике“.

Изјава Владимира Перишића

Осим успеха да уђе у селекцију једног од три најпрестижнија светска фестивала, овом филму су отворена врата и за такмичење за награду „Златна камера“ која се додељује најбољем дебитантском филму.

Перишић није непознат у Кану. Овај млади редитељ, са дипломом париске академије Фемис, 2003. године освојио је награду у програму Синефондасион са кратким играним филмом „Дремано око“.

На Кроазету се вратио са српско-француско-швајцарском копродукцијом „Обични људи“ подржаном од стране Европског филмског фонда Еуримаж и Министарства културе Србије.

Филм је имао три пројекције, а након тога и разговоре аутора са публиком којој је остављена могућност да изводи инвидидуалне закључке.

Универзална драма о ратном злочину и починиоцу коју карактеришу дуги кадрови, веома мало дијалога и беспрекорна камера није историјска реконструкција грађанског рата у бившој Југославији и није везана за одређену средину и догађаје.

Редитељу је била намера да користећи имагинацију посматра ратни злочин из визуре егзекутора који се подређује ауторитету, при чему се поставља питање слободе избора.

Говорећи о свакодневним шокантним сликама насиља из медија редитељ Владимир Перишић каже да га није интересовало где се то дешава већ како долази до тога да сасвим обичан човек може да учини злочин.

После одлично посећених пројекција филма „Обични људи“, у павиљону Филмског центра Србије на канском Маркету, одржан је пријем на којем се окупио велики број иностраних продуцената заинтересованих за Перишићев дебитантски филм.

Мирослав Могоровић, извршни продуцент филма „Обични људи“ каже да је филм већ продат широм света и разговара се на фестивалу о даљој презентацији. Могоровић је нагласио да је то велики успех за мали независни филм из Србије.

На нашем штанду, потенцијалним купцима и дистрибутерима промовишу се нови српски филмови пре свега путем публикације филмови, пројекти и таленти.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *