Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OVACIJE MIHAILU BARIŠNJIKOVU

NOVI SAD Velikan svetskog baleta Mihail Barišnjikov i njegova partnerka Ana Laguna oduševili su publiku u Srpskom narodnom pozorištu SNP u Novom Sadu svojim prvim nastupom u našoj zemlji i regionu, održanim u okviru velike evropske turneje slavnog umetnika.

Mada u poznom igračkom dobu, 61-no godišnji Barišnjikov i nekadašnja zvezda švedskog Kulberg baleta Laguna pokazali su sinoć, izvođenjem zahtevnih koreografskih postavki, da godine nisu prepreka vrhunskim umetnicima za njihovenezaboravne kreacije.

U okviru programa „Tri sola i duet“, Barišnjikov je prvo izveo postavku „Valcer fantazija“ na muziku Mihaila Glinke u koreografiji Alekseja Ratmanskog a potom su usledile numere „Solo za dvoje“ koreografa Matsa Eka i „Godinama kasnije“ Benjamina Milepieda.

U završnoj postavci sinoćnjeg programa „Mesto“, takođe u Ekovoj koreografiji iz 2007. godine, Barišnjikov i Laguna podsetili su na najsvetlije trenutke svojih karijera kada su oduševljavali publiku širom sveta.
Publika u SNP-u, u kojoj su bili ministri Nebojša Bradić, Tomica Milosavljević i Snežana Marković-Samardžić, predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić, pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić, episkopi bački Irinej i jegarski Porfirije, uživala je u predstavi koja će obeležiti istoriju najstarijeg domaćeg teatra.

Dvoje slavnih baletskih umetnika izvešće isti program sutra na istom mestu, u sali SNP-a „Jovan Đorđević“ od 20 sati.

Izvor: Večernje novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *