Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MOBILNI TELEFONI NE IZAZIVAJU TUMORE

Radio talasi iz mobilnih telefona ne izazivaju tumore, zaključak je grupe australijskih naučnika, nakon eksperimenata na 1.600 miševa. Mnoge zemlje nastavljaju finansiranje daljih istraživanja o riziku od mobilnih telefona.

Posle tri godine istraživanja, australijski naučnici ustanovili su da emisija radio talasa iz mobilnih telefona ne izaziva tumore kod miševa, pa samim tim ni kod ljudi.

Australijski naunici su bili uporni u nastojanju da milione vlasnika mobilnih telefona, koji su izmenili život na našoj planeti, konačno umire i omoguće im da uz sebe stalno imaju omiljenu „igračku“.

Posle eksperimenata na 1.600 miševa u Institutu za medicinske i veterinarske nauke u Adelaidi, naučnici su demantovali rezultate jedne ranije, takođe australijske studije na miševima obavljene pre pet godina, da mobilni telefoni „mogu izazvati rast tumora“.

Ta studija izazvala je talas zabrinutosti kod kupaca kad je reč o bezbednosti korišćenja mobilnih telefona, ali su naučnici iz Adelaide sada ustanovili da nisu mogli da radio talasima iz mobilnih telefona izazovu tumore kod „svojih“ miševa, iako ih je polovina bila genetski pripremljena da budu „izuzetno podložni razvoju tumora“.

„Ovo nas navodi na zaključak da se tumor neće stvoriti kod zdravih životinja, pa time ni kod čoveka, jer ga možemo smatrati zdravom životinjom, pošto se nije pojavio ni kod onih miševa genetski usmerenih ka tumoru“, izjavio je doktor Tim Kuhel iz istraživačkog tima u Adelaidi.

Nastavak istraživanja

Eksperimentalne miševe izlagali su različitim dozama radiofrekvencija, od 0,25 vati po kilogramu, što odgovara količini koju apsorbuje osoba koja retko koristi mobilni, do četiri vata po kilogramu koju prima osoba koja izuzetno često i dugo koristi mobilni telefon.

„Ustanovili smo da snaga frekvencija ni na koji način nije uticala na stvaranje tumora, na tipove tumora ili na eventualno vreme za njihovo pojavljivanje“, zaključio je Kuhel.

Ipak, mnoge zemlje u svetu nastavljaju da finansiraju dalja istraživanja kako bi se precizno ustanovio eventualni rizik od korišćenja mobilnih telefona.

Rezultati jednog nedavnog švedskog istraživanja pokazuju da su dugogodišnji korisnici prve generacije mobilnih telefona u 80 odsto slučajeva izloženi opasnosti da dobiju tumor na mozgu, dok su „nekorisnici“ lišeni ovog rizika, pa je Svetska zdravstvena organizacija zatražila dalja ubrzana istraživanja.

Jedno istraživanje u Danskoj ustanovilo je, međutim, da stotine hiljada korisnika mobilnih telefona nije izloženo mogućnosti da dobiju tumor.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *