Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PRONAĐENA NOVA „VENERA“

Otkriven najstariji prikaz ženskog tela koji redefiniše početke figurativne umetnosti. „Venera“ stara oko 35.000 godina, izvajana u slonovači mamuta, otkrivena je na jugu Nemačke.

Vilendorfska Venera-remek delo paleolitske umetnosti

Statueta stara oko 35.000 godina, otkrivena u Nemačkoj, najstariji je poznati prikaz ženskog tela koji redefiniše početke figurativne umetnosti.

Primenom radiokarbonske metode C14 utvrđeno je da je stara od 31.000 do 40.000 godina, piše britanski časopis „Nature“.

Šest delova ove „Venere“ izvajane u slonovači mamuta otkriveno je u septembru prošle godine, na jednom lokalitetu na jugu Nemačke.

Spojeni, oni čine žensko telo veoma izraženih grudi i širokih kukova. Zadnjica i genitalije su disproporcionalno velike i detaljno predstavljene.

„Jasnoća seksulanih atributa navodi na zaključak da se radi od direktom ili indirektnom prikazu plodnosti“, navodi se u članku koji je u britanskom časopisu objavio Nikolas Konard iz Instituta za preistoriju, istoriju antičkog doba i arheologiju srednjeg veka na univerzitetu u Tibingenu.

„Ova figurina radikalno menja naše viđenje početaka paleolitske umetnosti“, ocenio je arheolog ističući da su pre ovog otkrića u svim ostalim nalazištima na ovom prostoru dominirale životinje i teriantropske slike (ljudi-životinje, kao u starom Egiptu).

Statueta nove „Venere“ pronađena je na 20 metara od ulaza u jednu pećinu. Dužine šest centimetara, širine 3,5 centimetara, debljine nešto više od 3 centimetara, ona teži svega 33 grama.

Nova „Venera“ starija je najmanje 5.000 godina od dosadašnjih poznatih „Venera“ starih između 22.000 i 29.000 godina, otkrivenih u Evropi. Ona je jedan o najstarijih poznatih primeraka figurativne umetnosti u svetu.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *