Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SENT – EGZIPERIJEVI RUKOPISI NA AUKCIJI

Dva rukopisa čuvenog francuskog pisca i avijatičara biće ponuđena na prodaju u Parizu. Na aukciji će se naći prva verzija priče iz knjige „Zemlja ljudi“ i rukopis sa neobjavljivanim crtežima.

Dva rukopisa čuvenog francuskog pisca i avijatičara, Antoana de Sent-Egziperija biće ponuđena na prodaju u Parizu.

Originalni rukopis oko kojeg je nastala knjiga „Zemlja ljudi“ biće ponuđen na prodaju kod Sotbija u junu, dok će drugi rukopis, ukrašen do sada neobjavljivanim crtežima, u maju naći na aukciji kod Arkirijala.

Rukopis na 58 listova koji je ušao u sastav romana „Zemlja ljudi“ bio je u vlasništvu piščeve porodice. Sada je procenjen na sumu između 200.000 i 300.000 evra.

Reč je prvoj verziji priče koja se nalazi u centru knjige „Zemlja ljudi“, iz 1939. godine. Knjiga opisuje avionsku nesreću u libijskoj pustinji, a inspirisana je istinitim događajem. Sent-Egziperijev avion se 30. decembra 1935. godine srušio u Libiji, tokom leta na liniji Pariz – Sajgon.

Drugi neobjavljeni rukopis, na devet rukom pisanih stranica, sadrži tri Egzeperijeva crteža: starca koji vodi magarca vezanog užetom okruženog cvećem i leptirima, ljudske glave i skice neke osobe. Njegova procenjena vrednost je između 20.000 i 30.000 evra.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *