Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MUZIČKI JUBILEJI DOSITEJU U ČAST

Dan Narodnog muzeja u Beogradu svečano je obeležen juče otvaranjem izložbe i dodelom tradicionalnih priznanja u Muzeju Vuka i Dositeja. Obe kulturne institucije proslavile su juče jubileje – Narodni Muzej 165 godina od svog osnivanja, a Muzej Vuka i Dositeja šest decenija.

S obzirom na to da se ove godine navršava i 270. godina od rođenja jednog od najvećih srpskih prosvetitelja Dositeja Obradovića, pomenuta izložba posvećena je upravo njemu. Direktorka Narodnog muzeja Tatjana Cvjetićanin pored navedenih jubileja podsetila je i na druge važne datume – tri decenije od kako se Muzej Vuka i Dositeja nalazi u okrilju beogradskog Narodnog muzeja, tri decenije od početka projekta Đerdap 2, 150 godina od rođenja slikara Paje Jovanovića. Ona je kazala da je prošla godina bila teška, kao što je svima i ova tekuća zbog finansijske krize, ali da je Narodni Muzej uprkos takvoj situaciji, „na lepu reči uz pomoćprijatelja“ uspeo da realizuje značajne akcije – od izložbe koja je gostovala u Rumuniji, preko izložbe u Muzeju konzervacije i mozaika, te brojnih drugih, koje su predstavljene širom Srbije u saradnji sa domaćim kulturnim institucijama.

Uprkos svečanom trenutku, Cvjetićaninova je napomenula da mora da ukaže na Muzej Vuka i Dositeja kao još jednu zgradu za koju se Narodni muzej bori da je sačuva, jer se ona polako raspada. Ona je izrazila nadu da će ove godine uspeti nešto da se uradi za ovo zdanje, ne kao stvar dobre volje, već zbog toga što je objekat u opasnosti. U ovo su mogli da se uvere i prisutni videvši postavljene šipke koje podupiru tavanicu, a direktorkin savet da prilikom razgledanja izložbe u Muzeju ne zalaze u njegove zatvorene delove za malobrojne je u toj meri bio delotvoran da su se pokupili ne rizikujući niti da kroče u njega.

Tradicionalna priznanja Narodnog Muzeja darodavcima, prijateljima, zaposlenima i mladim stručnjacima podeljena su u dvorištu zgrade. Neki od dobitnika priznanja su Branimir Gatalović, koji je poklonio devet slika Cuce Sokić, Čedomir Vasići Irina Subotićte Sonja Vukovićza diplomski iz oblasti arheologije. Autorka izložbe Ljiljana Čubrićrekla je da postavku „Iduć’ uči u vekove gleda“ čine najreprezentativniji portreti Dositeja prva izdanja njegovih knjiga, četiri od devet pisama, odnosno, veoma retkog materijala koji postoji o ovom prosvetitelju.

Izvor: Danas A. Ćuk

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *