Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

BEČANE ODUŠEVILI HRVATSKI KIPARI

Ministar Biškupić sa austrijskom ministricom Schmied
Foto: S. Herek

BEČViše od pedesetak djela 17 hrvatskih kipara, predstavnika različitih narašataja koji djeluju u Hrvatskoj u prošla tri desetljeća, čini postav reprezentativne izložbe „Suvremeno hrvatsko kiparstvo“ u autorskoj koncepciji povjesničarke umjetnosti Jasminke Poklečki Stošić, koja je otvorena u četvrtak navečer u renomiranom bečkom Domu umjetnika (Künstlerhaus).

Izložbu su otvorili hrvatski ministar kulture Božo Biškupić i njegova austrijska kolegica, ministrica kulture, obrazovanja i umjetnosti Claudia Schmied. Oboje su o izložbi govorili kao o nastavku, inače izuzetnog, dijaloga Hrvatske i Austrije, izraživši zadovoljstvo da će suvremeno hrvatsko kiparstvo imati prilike vidjeti ne samo Bečani nego i njihovi inozemni gosti.

Ministar Biškupić je istakao zanimljiv generacijski raspon izabranih autora koji daju cjeloviti pregled i pružaju skladnu sliku živosti hrvatske suvremene kiparske matrice. Ustvrdio je kako je suvremena hrvatska umjetnost pokazala i dokazala da pripada Europi. Prema riječima hrvatskog ministra izložba će obići svih 27 zemalja članica EU, svjedočeći o zrelosti Hrvatske da postane njana 28.članica. Njegova austrijska kolegica Schmied je kazala kako je izložba potvrda uske povezanosti i međusobnog poštovanja i prijateljstva dvaju naroda i država.

Viša kustosica Galerije Klovićevi Dvori Poklečki Stošić koja je dobila pregršt pohvala za izložbeni postav kazala je da umjetnici koji predstavljaju hrvatsku skulpturu u Beču uglavnom rade u tradicionalnim materijalima, kamenu, drvu i bronci te da im je zajedničko da nisu podlegli aktualnim trendovima na tom području nego su ostali vjerni tradicionalnom shvaćanju da skulptura mora zadovoljiti sve likovne i skulpturalne vrijednosti.

Na izložbi su se Bečanima predstavili autori čija su djela obilježila hrvatsko kiparstvo spomenutog vremena: Slavomir Drinković, Peruško Bogdanić, Vladimir Gašparić Gapa, Dalibor Stošić, Matko Kovačić, Kazimir Hraste, Siniša Majkus, Alem Korkut, Marina Bauer i Božica Matasić, predvođeni akademicima Marijom Ujević Galetović i Ivanom Kožarićem.

Izložba „Suvremeno hrvatsko kiparstvo“, koja je oduševila Bečane, može se pogledati do 21. svibnja o.g. Nakon toga seli u jednako reprezentativan prostor u Berlinu te potom u Bratislavu.

Izvor: Večernji.hr Snježana Herek

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *