Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ŠALJITE NEOBJAVLJENE PRIČE, PESME

Časopis Ulaznica Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ raspisao je književni konkurs „Ulaznica 2009“ za neobjavljene priče, pesme i eseje, saopštila je redakcija. Radovi se primaju do 15. septembra 2009. godine na adresu Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“, Trg slobode 2, 23000 Zrenjanin, Srbija, s naznakom: za konkurs Ulaznica 2009. Otkucani ili odštampani radovi potpisuju se šifrom, a rešenje šifre s podacima, brojem telefona, adresom i imejl adresom autora šalje se u posebnoj koverti, koja se prilaže uz radove.

Očekuje se da kandidati šalju najviše do pet pesama, tri priče i tri eseja. Rukopise treba slati u tri primerka (rukopisi se ne vraćaju). Pravo učešća na konkursu imaju, kako beleži Beta, svi autori koji pišu na „bhsc jezicima (bosanski, hrvatski, srpski, crnogorski)“. Odluku o nagradama koje se sastoje od novčanog iznosa, diplome i objavljivanja u posebnom broju časopisa Ulaznica doneće žiri koji će imenovati redakcija časopisa. Nagrade će se deliti 18. decembra 2009. godine, kad će biti i promovisan broj Ulaznice s nagrađenim radovima.

Izvor: Građanski list

6 Responses

  1. Da li bas moraju da se salju i pesme i price i eseji? Mislim, ukoliko neko ima (samo) pesme i price, a nema eseje (mozda samo nesto sto lici na eseje :)), da li moze da ucestvuje na konkursu? Da li su te tri kategorije odvojene, ili ne? Hvala!

  2. NAJUSPEŠNIJI AUTORI NA KNJIŽEVNOM KONKURSU „ULAZNICA 2009“ PDF Štampa El. pošta
    četvrtak, 12 novembar 2009 18:15
    (O)SMEH, EHO I LICE TUŽALJKE

    Na književnom konkursu „Ulaznica 2009“, koji raspisuju istoimeni časopis i Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“, prvu nagradu za poeziju dobila je Jelica Kiso iz Beograda za poetski ciklus „O čoveku, lice tužaljke“. Prvonagrađeni za prozu je Abid Jarić iz Zenice za priču „Eho“, a Mirko Dimić iz Kragujevca je dobitnik prve nagrade za esej – „(O)smeh čoveka koji je video previše“.
    Ovo je odlučio žiri na čijem je čelu književna kritičarka iz Beograda Jasmina Vrbavac, a članovi književni kritičar iz Zrenjanina Vladimir Ar­senić i kritičar iz Leskovca Saša Stojanović.
    – Na javni poziv odazvao se zavidan broj autora, koji su poslali više od dve hiljade radova. Radovi su pristizali iz svih zemalja u regionu, kao i iz Velike Britanije, Holandije i Nemačke. U drugoj godini otkako je konkurs proširen na čitav region, konkurencija je bila neuporedivo veća, što posebno naglašava kvalitet nagrađenih i pohvaljenih radova – navodi se u saopštenju žirija.
    Drugu nagradu za poeziju dobio je Sla­đan Lipovec iz Zagreba („Među­djelovanja“), a treću Irena Ristić iz Beograda („Iza kulisa“). Pohvalu su zaslužili Vladimir Ilijevski iz Skoplja („Baobab“) i Anisa Trumić iz Živinica („Odlazak“).
    Dobitnik druge nagrade za prozu je Lana Bastašić iz Banja Luke (pripovetka „Petar“), treće Slobodan Bubnjević iz Pančeva („Baukov incident“), a pohvaljen je rad Almira Alića iz Tuzle („Minimum zajedničkih interesa“). Drugu nagradu za esej dobila je Dragoslava Barzut iz Novog Sada („Problem recepcije poezije Rastka Petrovića u zbirci ‘Otkrovenje’, u XX veku“ a treću Sonja Jankov iz Elemira („Polifonija umetničkih identiteta: ‘Burleska gospodina Peruna, boga groma’ Rastka Petrovića i njen kontekst“).
    Odabrani radovi, smatra žiri, odražavaju raznovrsnost pristiglih tekstova i mnoge od tendencija na književnoj sceni koja obuhvata teritoriju bivše Jugoslavije. Tematski raznoliki, a opet oslikavajući atmosferu koja vlada u kulturi i na književnoj sceni, ovi tekstovi su se izdvojili zrelošću i kompleksnošću koja pleni. Nagrade će autorima biti dodeljene na tradicionalnoj književnoj večeri u decembru, kada će biti predstavljen i broj „Ulaznice“ sa nagrađenim radovima.
    Izvor: http://www.listzrenjanin.com B. Jajić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *