Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

GENIJALNI JOHAN SEBASTIJAN BAH

Kolekcija „Veliki kompozitori“ na kioscima širom Srbije

Najpoznatija i najintrigantnija dela Johana Sebastijana Baha (1685-1750), koja izvodi čuveni londonski Kraljevski filharmonijski orkestar, naći će se od četvrtka u prodaji na kioscima širom Srbije. Reč je o četvrtom CD-u iz vredne kolekcije „Veliki kompozitori“.

Tokata i fuga, deo mladalačkog stvaralaštva Baha, odlomci iz tri kantate (BWV 51, 140, 147), šest „Brandenburških koncerata“ iz 1721. godine kao i „Svite za orkestar“ nalaze se na ovom jedinstvenom CD-u.
Tokata i fuga i Bahove kantate 51, 140, 147 su među najpopularnijim crkvenim pesama, u kojima Bah pokazuje svoj stvaralački dar i bunt protiv beskonačnog ponavljanja šablonskih taktova tokom održavanja bogosluženja. Zanimljivo je da za tu njegovu inventivnost i kreativnu genijalnost, crkveni velikodostojnici često nisu imali sluha i prebacivali su mu da svojim zahvatima u crkvenoj muzici ometa jednoličnost bogosluženja, koje je izrazito lično. Ne želeći nimalo da popusti, kompozitor je bio spreman i da napusti svoj službeni posao zbog konzervativnog i zastarelog shvatanja uloge muzike u crkvenoj službi. Bolje nisu prolazile ni njegove svetovne kompozicije u kojima prevladava duh folklornih plesova. Zaboravljene tokom godina Bahove „Svite za orkestar“ iznosi na svetlo dana tek Mendelson sredinom 19. veka. Uprkos ovim velikim postignućima, pred kraj života Johan Sebastijan Bah je i dalje bio neshvaćen i bez radnog mesta. Usamljen, kompozitor je naglo gubio čulo vida, ubrzo oslepeo i umro.

Bahove kompozicije zajedno sa knjigom o ovom genijalnom umetniku biće u prodaji u naredne dve nedelje, dok se Betovenova Deveta simfonija, prethodni CD iz kolekcije „Veliki kompozitori“, može kupiti do 14. maja.

Izvor: Blic Online M.G.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *