Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

JEDINI NA SVIJETU MUZEJ ANTIČKOG STAKLA

Ministar Biškupić može biti zadovoljan ljepotom i vrijednošću MAS-a
Foto: DINO STANIN

Muzej antičkog stakla MAS, vrijedan 42 milijuna kuna, otvara se u utorak u 18 sati i prema riječima ministara kulture Bože Biškupića trebao bi ga otvoriti premijer Ivo Sanader.

1500 replika za prodaju

Muzej antičkog stakla, koji je, kao što mu ime kaže, specijaliziran samo za antičko staklo, prvi je i jedini specijalizirani muzej takve vrste u svijetu. Prilikom nedavna posjeta Zadru ministar Biškupić izrazio je oduševljenje viđenim, a posebno je pohvalio arhitekta Branka Silađina koji je svojim projektom pomirio 19. i 20. stoljeće i koji je uredio i obnovio nekadašnju klasicističku palaču Cosmacendi iz druge polovice 19. stoljeća, a njezinoj fasadi vratio izvorni izgled. Zadrani, naravno, drugačije misle o vizuri muzeja, a Silađin smatra da će proći i tri godine prije nego se naviknu na novi izgled.

Inače, stalni fundus u MAS-u broji više od 3000 cjelovitih predmeta i više od 2000 primjeraka koji će se u njemu restaurirati. Posjetitelji će tu moći vidjeti kako se nekad proizvodilo staklo i kupiti neku od 1500 replika. Plan je osnovati istraživački centar, središte za izučavanje antičke staklene građe s knjižnicom i bazom podataka za cijelu Hrvatsku. Predviđena je „puhaonica“ stakla, s mogućnošću otvaranja tečajeva i za građanstvo.

Rijetkosti i unikati

Među najznačajnije predmete ravnatelj Ivo Fadić ističe raritete i unikate poput zdjelice u tehnici trakastog mozaičnog stakla s prijelaza 1. st. prije Krista na početak 1. st. poslije Krista. Pronađena je na nalazištu stare nekropole u Zadru i spada u rijetke primjerke. Potom je to modra zdjelica, amfora i vrčić iz sjeverne Italije, izrađeni od kobaltnog stakla s naknadno apliciranim ručkicama. Datiraju iz 1. stoljeća. Posebnu pozornost privući će i amforisti koji su puhani u reljefni kalup, sirijske su proizvodnje i datiraju iz 1. st.

Nađeni su na nekropoli u Zadru prilikom novijih istraživanja. Sirijske su proizvodnje i posudice od ljubičastog stakla i oblika jagode. Jedan od značajnijih primjeraka je i staklena riba i jedna je od samo tri poznata primjerka u cijelom Rimskom Carstvu. Druga takva riba nalazi se u Muranu u Veneciji, dok je treća u privatnoj kolekciji. U kategoriju reprezentativnih primjeraka spada i šalica od bijelog neprozirnog stakla u obliku šiške. Pronađena je na poziciji Hypo relja a rađena je sredinom 1. stoljeća.

Izvor: Večernji hr Stela Filipi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *