Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

U IRAKU UGROŽENA SADAŠNJOST I BUDUĆNOST LJUDI, U OPASNOSTI I PROŠLOST OLIČENA U VAVILONU

Ono što nisu uništili megalomanija svrgnutog diktatora, rat i okupacija sada je u opasnosti zbog ishitrene odluke da se dragoceni arheološki lokalitet otvori za javnost i želje za što bržom zaradom

Vavilon, arheološki lokalitet koji je decenijama bio zapušten, a jedno vreme bio čak i američka vojna baza, vraćen je pod kontrolu iračke vlade koja planira da ga 1. juna ponovo otvori za javnost, uprkos apelima stručnjaka koji upozoravaju da nalazište nije adekvatno obezbeđeno i da bi posetioci mogli da ga dokrajče.

Posle povlačenja okupacionih snaga, prvo američkih a potom poljskih, upravu nad ovim svetskim spomenikom, njegovom prošlošću, budućnošću, ali i nad prihodima, dobila je vlada iračke provincije Vavil, koju Državni odbor za nasleđe ove zemlje smatra uzurpatorom.

Zahvaljujući podršci nekih zvaničnika iz Bagdada, otvaranje je najavljeno bez obzira na strahovanja arheologa da bi ovakav potez, bez prethodne adekvatne zaštite, mogao predstavljati poslednji udarac ostacima jednog od prvih velikih gradova sveta i njegovoj 6.000 godina dugoj istoriji.

„Naš problem je, u arheološkom smislu, što u stvari imamo posla sa neobrazovanim ljudima, bilo iz Sadamovog doba ili danas“, kaže Kais Husein Rašid, vršilac dužnosti direktora Odbora za antiku, koji ima pravnu vlast nad Vavilonom.

„Većina ljudi i neki zvaničnici ne poštuju nasleđe i misle da su arheološki lokaliteti samo gomila cigli bez ikakve vrednosti“, dodao je on.

Vlada je već otvorila park i počela da naplaćuje ulaz posetiocima koji žele da vide ono što je ostalo od grandiozne palate koju je Husein sagradio osamdesetih godina, kao i brdo na kojem je ona sagrađena. Obnovljene su i zgrade iz Huseinove ere, a sobe koje se reklamiraju kao njegove spavaće sobe izdaju se kao apartmani za 175 dolara za noć.

Očuvanje arheoloških spomenika i turizam nisu jedini motivi za strane koje se bore za nadležnost nad ovim antičkim spomenikom. Takva situacija predstavlja problem i za novu iračku vladu a odražava i rivalstvo lokalne i federalne vlasti i političko nadmetanje ministara.

„Politička situacija u našoj zemlji je nestabilna, a federalna vlada je slaba“, kaže Rašid. Njegov odbor je deo ministarstva kulture i nije u najboljim odnosima sa novoosnovanim ministarstvom za turizam i antiku, čiji sam naziv pokazuje prioritete svojih delatnosti.

Prvi spor dve agencije pojavio se povodom ponovnog otvaranja Nacionalnog muzeja u Bagdadu u februaru.

U sukobu oko Vavilona pobedilo je ministarstvo za turizam, koje se zalagalo za otvaranje ovog lokaliteta za javnost. Moć ministarstva ne proizlazi, međutim, iz Ustava, nego iz bliskosti njegovih funkcionera premijeru Nuriju al-Malikiju.

Izvor: Borba

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *