Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

REKONSTRUISANO LICE PRVOG EVROPLJANINA

Forenzičar Ričard Niv, koji je radio rekonstrukciju lica Isusa Hrista, rekonstruisao lice osobe koja je naseljavala Karpate pre 35.000 godina.

Umetnička rekonstrukcija, muškog ili ženskog lica, zasnovana je na fragmentima lobanje i vilice pronađenim u pećinama jugozapadnih Karpata u Rumuniji.

Karakteristike lica upućuju na činjenicu da su rani Evropljani bliski srodnici afričkih predaka.

Rekonstrukcija lica obavljena je u sklopu predstojećih emisija koje će biti emitovane na televiziji BBC „The incredibal human“, koja će govoriti o ljudskom poreklu u evoluciji, od „mesta rođenja“ Afrike, do migracionih puteva kojima su naši preci išli i nastanili čitavu planetu.

Forenzičar Ričard Niv je korišćenjem nađenih fragmenata, na osnovu“ponašanja“ mekog tkiva, tačnije mišića koji obavijaju kosti lobanje, napravio model prvog Evropljanina od gline.

Iako je nemoguće na osnovu materijala koji je korišćen u rekonstrukciji sa sigurnošću zaključiti koju je boju kože imao naš predak, naučnici oretpostavljaju da je ona morala biti tamnije boje od današnjih Evropljana, jer je ukazivala na afričko poreklo.

Naučnici su radiokarbonskom analizom utvrdili da su delovi lobanje i vilice stari između 34.000 i 36.000 godina, i da se radi o periodu kada su Evropom koračali i Neandertalci i Homo sapiensi.

Izvor: (MONDO)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *