Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MITIĆU GRAN PRI U MAĐARSKOJ

ĐER Satirični dokumentarni film Borisa Mitića „Do viđenja, kako ste?“ dobitnik je Gran prija na 19. Medijavejv festivalu u mađarskom gradu Đeru, u konkurenciji 67 filmova iz 26 zemalja, saopšteno je iz Dribling pikčursa.

Nagradu za najbolji igrani film osvojio je „Apsurdistan“ Fajta Helmera , za najbolji dokumentarac proglašen je „Bič akademi“ Ruskinje Aline Rudnickaje, a za najbolji kratki film izabran je „Nekst flor“ Kanađanina Denija Vilneva.

Mitićev dokumentarac je originalan prikaz srpske satirične aforistike, ilustrovan sa preko 400 „satiričnih dokumentarnih kadrova“ snimanih tokom četiri godine po najudaljenijim sporednim putevima Srbije i Republike Srpske koji su povezani aforizmima „začinjenom“ naracijom izmišljenog glavnog junaka u izvođenju Nebojše Glogovca.

Film je pretpremijerno prikazan u Beogradu na otvaranju Beldoks festivala početkom aprila, a u redovnoj bioskopskoj distribuciji naći će se u oktobru, uoči Beogradskog sajma knjiga kada će biti objavljen i ilustrovani scenario filma sa DVD-em.

Mitić sa svojim filmom „Do viđenja, kako ste?“ nastavlja festivalsku turneju ove nedelje učešćem u takmičarskim programima u Madridu i Minhenu.

Prethodni njegovi filmovi, „Priti Dajana“ i „Unmik Titanik“, učestvovali su na preko 100 festivala, osvojili 15 nagrada i bili prikazani na 16 televizijskih stanica.

Najnovije ostvarenje podržali su Filmski centar Srbije, Ministarstvo kulture i Grad Beograd, a unapred su ga otkupile francuska, nemačka, švedska i finska televizija, a biće emitovan i u Mađarskoj, Grčkoj, Estoniji i u zemljama bivše Jugoslavije.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *