Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SINEMA SITI OD 6. DO 14. JUNA

 

NOVI SAD Internacionalni festival filma i medija „Sinema siti“ održaće se od 6. do 14. juna u Novom Sadu, a tokom devet dana biće predstavljen filmski, akademski i muzički program, kao i festival medija, uz učešće domaćih i filmskih umetnika iz celog sveta, najavio je danas organizator, Udruženje „Exit“.

Filmski program predstaviće 150 ostvarenja u okviru 16 selekcija domaće i strane produkcije, sa tri takmičarske selekcije i brojnim tematskim paralelnim programima.

Za „Grand Priks“ takmičiće se filmovi iz selekcije nezavisnog internacionalnog filma koja nosi naziv „Egzit Point“, dok će se za nagrade u okviru selekcije „Nacionalna klasa“ nadmetati domaća ostvarenja snimljena tokom protekle godine.

Takmičarska selekcija „Up tu 10.000 baks“ predstaviće filmove snimljene sa budžetom do 10.000 dolara, koji se biraju putem konkursa festivala, a selektor ovog programa je reditelj Dejan Zečević.

Kroz revijalni program biće prikazana neka od najznačajnijih filmskih ostvarenja ove godine, muzički filmovi u selekciji „Planet Rok“, omaž jednom od naših autora, lektira filmske komedije po izboru Peđe Protića kao i najnovija ostvarenja atraktivnih svetskih kinematografija – „Rispekt to Turki“ i „Novi latino film“.

Za ljubitelje horor žanra selekcija predstavlja „Godzila filmove“ po izboru našeg poznatog strip umetnika Zorana Janjetova, a publika će biti u prilici da upozna čuvenog autora animiranog filma Bila Plimptona.

Egzit i Sarajevski filmski festival (SFF) ove godine počinju zvaničnu saradnju, koja će obuhvatiti oblast filma i muzike, organizacije kulturnih i zabavnih događaja, pa će u okviru „Sinema sitija“ biti prikazani i najbolji regionalni filmovi po izboru SFF, a naša publika će biti u prilici prvi put da pogleda na velikom platnu neke od zajednički kreiranih programa i filmskih otkrića ova dva festivala.

U okviru medijskog programa festivala -„Bogatstvo naroda“ biće razmatran uticaj liberalne ekonomije i finansijskog sektora na stanje društva i pojedinca, dok će učesnici akademskog programa pokrenuti značajne teme filmske umetnosti i filmske industrije.

U večernjim časovima predviđena su raznovrsna muzička dešavanja.

Ovogodišnji festivalski centar biće Srpsko narodno pozorište, a filmovi će se prikazivati u pet zatvorenih i tri bioskopske arene na otvorenom koje će imati najsavremeniju kino opremu.

Ulaznice za „Sinema siti“ naći će se u prodaji od 25. maja, a cena ulaznice za pojedinačne projekcije filmova na lokacijama u Srpskom narodnom pozorištu i Katoličkoj porti biće 100 dinara, dok će ulaz na ostalim lokacijama biti besplatan.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *