Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MILEŠEVSKA RIZNICA OTVORENA ZA JAVNOST

Riznica Mileševske eparhije od otvorena je za javnost u okviru priprema za obeležavanje osam vekova ove zadužbine kralja Vladislava Nemanjića,

U manastiru Mileševa kod Prijepolja, u kome je čuvena srednjovekovna freska Beli anđeo i gde je preko dva veka počivao Sveti Sava, uz galeriju fresaka i graditeljskog umeća majstora, biće izloženi brojni eksponati koji svedoče o baštini i duhovnosti srednjovekovne Srbije.

Posetioci će moći da vide godinama čuvane dragocenosti – arheološke nalaze, rukopisne knjige, ikone, povelje, metalni novac, predmete darovane svetinjama i druge predmeti izuzetne vrednosti i lepote.

Riznica u Mileševi otvara se u okviru priprema za obeležavanje osam vekova ove zadužbine kralja Vladislava Nemanjića i biće treća u Mileševskoj eparhiji, nakon izlaganja javnosti dragocenosti manastira Svete trojice u Pljevljima i riznice mananstira Sveti Nikola u Pribojskoj Banji.

Posebna dragocenost u riznici manastira Mileševa je štap Svetog Save, sa kristalnom kuglom i ispisanim tekstom pohvale srpskom prosvetitelju. Posle konzervacije, javnosti će prvi put biti prikazano i nekoliko knjiga iz čuvene Mileševske štamparije iz 16. veka, kao i iz skriptorija u okolnim manastirima – kaže prof. dr Anika Skovran, koja je i pripremila postavku Mileševske riznice.

Među eksponatima je i hadžijska ikona „Jerusalim“, na kojoj su oslikane scene iz Starog zaveta. Od rukotvorina, ovde se čuva i odelo patrijarha Varnave.

Brojne crkvene i umetničke starine Mileševe rasute su po drugim zemljama i krajevima, sklonjene od požara i paljevina, a neke su sačuvane i u muzejima i bibliotekama svetskih metropola.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *