Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ŠAMPION KOJI JE DOŠAO NIOTKUD PUTUJE U CANNES


Za njega se zna samo to da je jedan od autora omnibusa Zagrebačke priče, u kojem sudjeluje još osam redatelja, a pokrenuo ga je Boris T. Matić

ZAGREB – Kratki film „Ciao Mama“ redatelja Gorana Odvorčića ušao je u službenu konkurenciju 62. međunarodnog filmskog festivala u Cannesu (13. do 24. svibnja) gdje se natječe za Zlatnu palmu za kratki igrani film. Kako su mediji već javili, to je prvi hrvatski film u službenoj konkurenciji Cannesa nakon trideset godina i Zafranovićeve „Okupacije u 26 slika“.

Za Gorana Odvorčića nije fraza reći da je došao niotkuda. Niti dva dana nakon što je objavljeno da je „Ciao Mama“ pozvan u Cannes, nitko ništa nije znao o 29-godišnjem Zagrepčaninu. Čak i Damir Primorac, producent Start Upa u čijem je stanu na Trešnjevci sniman film, malo zna o Odvorčiću. „S Odvorčićem surađujem već nekoliko godina, zajedno smo i slavili poziv u Cannes, no on je vrlo introvertiran momak i o njemu malo toga znam.“

Uspjeh Propeler filma

U Propeler filmu, gdje je prije godinu i pol Goran Odvorčić zajedno s Matijom Klukovićem predao scenarij za omnibus „Zagrebačke priče“, kažu da je Odvorčić u priloženoj biografiji tek napisao da se „godinama bavi višestrukim aspektima filma“…

Zajednički scenarij Odvorčića i Klukovića izabran je između 107 pristiglih scenarija, a njihova epizoda „Ciao Mama“ bila je prva snimljena za omnibus u kojem sa svojim pričama sudjeluju i Branko Ištvančić, Igor Mirković, Nebojša Sljepčević, Zvonimir Jurić, Darko Pleić, Zoran Sudar, Ivan Sikavica i Ivan Ramljak. Premijera „Zagrebačkih priča“, omnibusa koji je sufinancirao Grad Zagreb, najavljena je za Dan Grada 31. svibnja 2009., no prema posljednjim informacijama premijera će biti na Filmskom festivalu u Puli. U sklopu filma tada će biti prikazana i epizoda koju su zajedno potpisali Odvorčić i Kluković.

Oni su zajedno napisali i režirali „Ciao Mama“, nakon čega su montirane dvije verzije. Ona koju obojica potpisuju kao autori ušla je u „Zagrebačke priče“, a drugu je samostalno montirao i potpisao Odvorčić te u dogovoru s producentom Borisom T. Matićem prijavio na natječaj za službeni program najvećeg svjetskog filmskog festivala i ona će se, u produkciji Propeler filma i koprodukciji Focus Medie (izvršna producentica Irena Marković), natjecati za Zlatnu palmu sa još sedam filmova.

„Ciao Mama“, devetominutni film s Asjom Jovanović i Andreom Rumenjak u ulozi majke i kćeri, dobro je tematiziran i još bolje snimljen – perfektno kadriran u krupnim kadrovima snimanima iz ruke (snimateljica: Bojana Burnać). Film prati odnos majke i kćeri nakon što majka odluči napustiti obitelj te drame koja prati tu odluku.

Izvan Akademije

„Ciao Mama“ ozbiljan je autorski film. Snimajući kratke filmove mladi filmaši najčešće padaju u zamku filmova-štoseva i filmova-pastiša, no Odvorčić pokazuje da se i u tom formatu mogu načeti velike teme velikih filmova.

Iako se već približava srednjim godinama, Odvorčić je do jučer bio potpuno anoniman. Boris T. Matić rekao nam je da nije studirao na umjetničkim akademijama i da čak nije bio uključen niti u rad kino klubova…

Uglavnom, riječ je o pravom filmskom ulazu u hrvatski film. Po vlastitim riječima, Goran Odvorčić je studirao stvari koje ga nisu vodile prema filmu. Radio je kao pomoćni radnik na tv-produkcijama, kao tonac na dokumentarnim serijama – posljednje na nastavku serije o Vukovaru – te pisao scenarije i slao ih na razne adrese.

Snima novi kratki film, a u pripremi ima i dugometražni. Trenutačno je zaokupljen prebacivanjem „Ciao Mame“ na 35-milimetarsku vrpcu i hvatanjem posljednjeg vlaka za slanje filma u Cannes.

Izvor: Jutarnji hr Dragan Jurak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *