Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SELJACI BUŠENI, KRIVAC SLUŽBENO NEPOZNAT

KULTUROCID Restauratori: Meštrovićev reljef teško oštećen

Reljef je s godinama popucao, a rupe za skelu su ga dokrajčile
Foto: Goran Stanzl

Reljef Seljaci na Trgu bana Jelačića 4, kipara Ivana Meštrovića oštećen je, ustanovili su restauratori, a elaborat su poslali u Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Reljef je stradao kad je prije dva mjeseca tvrtka Anić holding, u ime stanara zgrade, počela obnovljati pročelje. Šipke skele radnici su pričvrstili u Seljake.

Priznao krivnju

Tko će odgovarati za zločin nad kulturnim djelom velikoga kipara Ivana Meštrovića, koje nema kopiju, a prvo je djelo koje je taj kipar postavio 1907. na javnom mjestu, nije sigurno jer je izvođač radova službeno još nepoznat!

Pročelnica Zavoda za kulturu Doris Kažimir pojasnila je da se to ne zna jer investitor Anić holding Zavodu nije poslao obavijest o početku radova. U njoj je trebalo pisati tko je izvođač. Ipak, iz brojnih se činjenica može se razabrati da je tvrtka koja je postavljala skele u vlasništvu Damira Anića.

Dva su radnika tvrtke pod imenom Anić holding plus na skelama zatekli djelatnici Zavoda, a i sam Damir Anić, nakon što je u javnost izašlo da je uništeno Meštrovićevo djelo, oglasio se priopćenjem kojim tvrdi da njegovi radnici „imaju dugogodišnje iskustvo u postavljanju skela“ te da „propust nije posljedica rada visokoprofesionalnih djelatnika“. Time je zapravo preuzeo odgovornost za uništavanje reljefa.

Snimili ga rentgenom

Pročelnica Doris Kažimir neslužbeno je potvrdila da je dokumentacija Restauratorskog zavoda dovršena, ali da njezin ured još čeka nalaz inspekcije Ministarstva kulture.

Restauratori su reljef rentgenski snimili da bi se točno znalo njegovo stanje i moglo odlučiti što dalje.

– Oni će preporučiti treba li se reljef sa zgrade skinuti i kako će se obnavljati – kazala je Doris Kažimir. Iz Ministarstva u četvrtak nismo uspjeli dobiti detalje o uništenim Seljacima.

Izvor: Vecernji hr Velinka Knežević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *