Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„TAMO I OVDE“ NAGRAĐEN NA FESTIVALU TRAJBEKA

Film srpskog reditelja Darka Lungulova „Tamo i ovde“ osvojio nagradu za najbolji igrani film u kategoriji ostvarenja čija radnja se dešava u Njujorku.

Na osmom po redu filmskom festivalu Trajbeka u Njujorku, film srpskog reditelja Darka Lungulova „Tamo i ovde“ osvojio je nagradu za najbolji igrani film u kategoriji ostvarenja čija radnja se dešava u Njujorku.

„Naš pobednički film je zreo, zabavan, rafiniran. On nam nije dao samo sliku Njujorka, već i sjajne likove, odličnu priču, dao nam je čitav jedan svet“, piše u komentaru žirija, u kome su bili Edrijan Brodi, Kerin Durbin, Ričard Lidis, Melisa Lio, Parker Posi , Andre Lion Teli i Bo Vilimon.

Lungulov je dobio novčanu nagradu od 5.000 dolara i umetničko delo Henka Vilisa Tomasa.

Film Lungulova, u kome igraju Dejvid Tornton i njegova supruga pevačica Sindi Loper, priča je o sredovečnom Njujorčaninu koji dolazi u Srbiju i u potrazi za lakim novcem venčava se sa ženom koja želi da se preseli u SAD.

Za najbolji igrani film festivala, na kome je prikazano 85 dokumentarnih i igranih filmova i 47 kratkih filmova iz 36 zemalja, proglašeno je ostvarenje “ About Elly “ iranskog reditelja Asghara Farhadija za koji je žiri rekao da „ruši barijere i produbljuje naše razumevanje sveta u kome živimo“.

Za najboljeg glumca u igranom filmu proglašen je Kiaran Hinds, koji je igrao u irskom filmu „The Eclipse““ Konora Mekfersona, a za najbolju glumicu Zoe Kazan iz američkog filma „The Exploding Girl“ Bredlija Rasta Greja.

Žiri je za najbolje dokumentarno ostvarenje proglasio film američkog reditelja Maršala Karija „Racing Dreams“.

Filmski festival Trajbeka osnovali su Džejn Rozental, Robert de Niro i Krejg Hetkof u pokušaju da pomognu obnovi centra Menhetna posle napada 11. septembra 2001. kada su srušene zgrade Svetskog trgovinskog centra.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *