Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MONOGRAFIJA O TITU I JOVANKI

Ivo Eterović i Zlatica Broz

DA nije bilo Ive Eterovića, pred nama možda nikad i ne bi bilo Titovih i Jovankinih privatnih trenutaka. Dok se ljube, ručaju, šetaju, pripremaju za susret sa ondašnjim svetskim liderima.

Deo tog života bračnog para Broz, predstavljen je u sredu u prepunom amfiteatru Muzeja 25. maj, na beogradskom Dedinju. Reč je o novoj Eterovićevoj monografiji u kojoj on javnosti predaje do sada neobjavljene sekvence njihovih nekadašnjih dana.

Fotografije su nastale u poslednjoj deceniji Titovog trajanja na političkoj i životnoj sceni. O tome, Ivo Eterović je ovako govorio:
– Kada sam pozvan da napravim seriju fotografija Tita i Jovanke, od kuće sam krenuo čitav
sat ranije, iako mi je do njihovog doma u Užičkoj 15. bilo potrebno tek deset minuta. Vozio sam oko Dedinja u velikom krugu da bih stišao uzbuđenje koje me je bilo obuzelo. Bio sam svestan da je to moja životna šansa. Tri sata sam proveo u njihovom domu, toga dana kada su me pozvali. Snimao sam u pauzama, uz kafu, pričali smo o mnogo čemu. Smogao sam, u jednom trenutku, snage da im predložim kako bi bilo lepo da snimam njihove privatne trenutke.

Ivo se seća da se Tito nasmešio i odgovorio: „Eh, kad bi ih bilo“. Jovanka se zamislila i dodala: „Vi ste nam prvi došli sa tom idejom, ja se slažem… a vidim da je i Tito za to“.

Tako je nastala prva fotomonografija Ive Eterovića „Njihovi dani“, a ova koja je u sredu predstavljena je svojevrstan nastavak te foto priče.

– Odlučio sam se da je objavim posle jednog nedavnog poziva iz Labina – kaže Eterović. – Pitao me čovek, gde bi mogao da kupi prvu monografiju. Odgovorio sam: nigde, nema je. Ako je, ipak, negde nađete, kupite i za mene jednu. Ipak, bez divnih ljudi u zemunskoj štampariji „Čugura“ i Foto-studija „Ilić“, ovaj san ne bih mogao da dosanjam.

O novoj Eterovićevoj fotomonografiji „Tito i Jovanka“ govorili su i Svetozar Oro, general JNA u penziji, i Đorđe Kadijević, istoričar umetnosti.

TAKO OBIČNI LJUDI

VRLO sam obradovana da je Ivo Eterović uspeo da ponovo pred javnost vrati sećanje na moga dedeka i teta Jovanku – kazala je za „Novosti“ Zlatica Broz, Titova unuka. – Živo se sećam susreta sa njima, trenutaka kada su, oslobođeni protokola, bili tako obični. I oboje, dirljivo pažljivi.

Izvor: Večernje Novosti Milena Marković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *