Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„BALKAN“ OD RUSIJE PREKO KANA DO NJUJORKA

Za mesec koji sledi, beogradski bioskop „Balkan“ pripremio je sijaset programa, koji startuju većdrugog dana maja, programom „Ruski film u Balkanu“. Tokom dva dana, publika će biti u prilici da vidi filmove kao što su „12″ Nikite Mihalkova ili „Moloh“ Aleksandra Sokurova, kao i ekskluzivni materijal iz nastavka čuvenog Mihalkovog filma „Varljivo sunce“.

Dvodnevnu reviju posetiće i ruski reditelj i glumac Nikolaj Burljajev, kao i Leonid Mozgovoj, glumac u filmu „Moloh“. Bioskop „Balkan“ ubuduće će i distribuirati neke od savremenih ruskih filmova, tako da će se među prvim naslovima, pred našom publikom, naći „Aleksandar: Bitka na Nevi“ Igora Kolenova, viđenog na minulom Festu, kao i film „Antikiller“ Jegora Končalovskog, sina čuvenog reditelja Andreja.

Nakon programa ruskih filmova, sledi ciklus filmova Lordana Zafranovića, naslovljen „Lordan koga ne poznajete“, koji će tokom pet dana maja (od 5. do 10) predstaviti značajna ostvarenja njegovog opusa, kao što su „Okupacija u 26 slika“, kojim program počinje, „Predgrađe Ibisa“, „Muke po Mati“, „Ubistvo u noćnom vozu“, „Oproštaj sa Titom“, „Pad Italije“, „Rad zida grad“, „Nedjelja 2″, „Ujed Anđela“, „Poslije podne“, „Večernja zvona“, „Antika“, „Simfonija velegrada“, „HALOA – praznik kurvi“ i „Valcer“.

Filmovi mladih autora činiće program „Youngsterski film“, 9. i 10. maja, a najbolji dokumentarni filmovi iz programa ovogodišnjeg Festivala Beldocs, biće prikazani od 11. do 13. maja.

Povodom premijere dokumentarnog filma o Puriši Đorđeviću, nazvanog jednostavno „Puriša“, koja se uskoro očekuje, 13. maja u „Balkanu“ biće održano i tematsko veče posvećeno velikanu domaćeg filma, i o njemu kao i o svom filmu govoriće autor Milan D. Špiček.

Povodom filmskog festivala u Kanu, koji počinje 13. maja, čak 12 nagrađenih filmova iz prošlogodišnje selekcije biće prikazano u „Balkanu“, od 14. do 24. maja, među kojima su „Između zidova“, „3 majmuna“ i drugi. Vrlo zanimljiv program filmova, većsa uspehom emitovan, kombinuje kao dokumentarne i igrane forme, tako i dva grada – Beograd i Njujork. To su naslovi poput „Njujork: 6 sati ranije“, „Grad“, „Tamo i ovde“, „Drugi o nama“ i „Yugo Dive“.

Konačno, pred kraj meseca biće predstavljeni i filmovi studenata FDU, kao i predstojeći CinemaCity. Direktor „Balkana“ Darko Bajićnajavio je da se u ovom bioskopu spajaju film i televizija, pa kako se „Ranjeni orao“ nakon TV emitovanja nalazi na redovnom bioskopskom repertoaru, tako će i njegov film „Na lepom plavom Dunavu“ dobiti svoj termin na televiziji Vojvodina, gde će biti prikazan u šest epizoda, počev od 3. maja.

Izvor: Danas D. Jovićević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *