Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SVETSKI DAN IGRE

BEOGRAD Svetski dan igre 29.april, koji se proslavlja širom sveta od kako ga je 1982. godine ustanovio Međunarodni savet za igru pri Uneskou, biće obeležen u Beogradu baletskim programom „Mladi koreografi“ u Narodnom pozorištu i na Trgu Republike u organizaciji Stanice za savremeni ples.

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u okviru programa Mladi koreografi povodom Svetskog dana igre premijerno će biti izvedena dva jednočina baleta: „Interval“ mladih koreografa Zorana Markovića i Maše Kolar i „Viva la Vida!“ koreografa Aleksandra Ilića.

Pre izvođenja baleta biće pročitana poruka koju svake godine šalje jedna od istaknutih figura iz oblasti igre. Ovogodišnju poslanicu napisao je istaknuti igrač i koreograf Akram Kan.

U isto vreme na Trgu Republike biće okupljeni brojni plesni autori, učenici plesnih škola, deca koja pohađaju radionice plesa i svi oni koji se bave različitim vrstama plesa sa ciljem da se promoviše savremeni ples.

Projekat Stanice u Beogradu deo je velikog regionalnog programa koji ćese odvijati istovremeno u još pet gradova u regionu: Skoplju, Sofiji, Sarajevu, Zagrebu i Ljubljani. Video streaming omogućiće publici i učesnicima na Trgu Republike da prate događaje u ovim gradovima.

Svetski dan igre 29.april je dan rođenja Žana-Žorža Novera , tvorca modernog baleta. Više od dve decenije obeležava se širom sveta različitim plesnim aktivnostima koje su potpuno otvorene za najširu publiku.

„Ideja je da se igra svakog 29. aprila, popularizuje i dopre do različitih generacija i društvenih slojeva u svojoj punoj lepoti i značenju. To je otvoreni poziv na igru, poseban osvrt na njenu univerzalnost, na nepoznavanje i prevazilaženje svih jezičkih, političkih, kulturnih ili etničkih razlika. To je poziv na svetski dijalog. U igri i za igru“, poručila je predsednik Saveta za igru Srbije Aja Jung.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *