Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

LIČNE STVARI ŽANA KOKTOA NA AUKCIJI

Foto:Afilmcanon.com

Zbirka ličnih stvari francuskog pisca i slikara Žana Koktoa, među kojima i pisma životnom partneru, glumcu Žanu Mareu, prodata su juče u Parizu.

Kokto je preminuo 1963. godina a sarađivo je s raznim umetnicima od kompozitora Igora Stranvinskog i Erika Satija do Pabla Pikasa i baletskog impresarija Sergeja Đagiljeva, zauzimajući istaknuto mesto u francuksoj umetnosti i književnosti. Pisao je novele, radio je portrete, reklame, pozorišnu scengorafiju i režirao filmove. Među najpoznatijim radovima su novela „Strašna deca“ i filmovi „Lepotica i zver“ i „Orfej“ u kojima je Mare ostvario svoje najpoznatije filmske uloge.

Većina predmeta, koji potiču iz Mareovog stana u Parizu i kuće na francuskoj Rivijeri, svedoči o bliskoj vezi Marea i Koktoa. Među tim stvarima su njihova lična prepiska i više Koktovih skica i portreta glumca.
„Mare je govorio bez samosaželjenja: ‘Moj život je okončao dana kada je Žan Kokto umro“, rekao je, prebirući po predmetima pripremeljenim za aukciju, glumac Alen Rolan, koji je glumio sa Mareom u predstavi Kralj Lir 1979. godine.

Očekuje se da će zbirka biti prodata za 600.000 evra, a za sada je privukla veliki broj ljudi, od koji su mnogi bili Mareovi poznanici.

„Čak i ako ne možete ništa da kupite, dolazak ovde je način da ga pozdravite i kažete hvala ti“, rekao je glumac Žan-Pol Borde, koji je glumio u Francuskom nacionalnom teatru Komedi Frans 1998. u noći kada je publici u pauzi objavljeno da je Mare umro.

Izvor: Blic Online

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *