Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„TETRO“ IPAK NA PROGRAMU

REDITELJ FRENSIS FORD KOPOLA UČESTVUJE NA KANSKOM FESTIVALU

KAN Američki reditelj Frensis Ford Kopola otvoriće novim filmom „Tetro“ program „Directors’ Fortnight“ na 62. Filmskom festivalu u Kanu, nakon što je odbio da učestvuje van konkurencije piše SEEcult.org.
Oskarovac i dvostruki dobitnik Zlatne palme obrazložio je odbijanje za učešće u glavnom programu navodeći da gala projekcija ne bi bila u skladu sa „istinski ličnom i nezavisnom prirodom“ njegovog novog filma.

– Ovo je nezavisan film, samofinansiran i samorealizovanistakao je Kopola, preneli su svetski filmski mediji.

„Tetro“ je priča o mladom Italo-Amerikancu koji putuje u Buenos Ajres, a otvoriće pomenutu selekciju 14. maja. U tom programu biće prikazano još dvadesetak filmova, od kojih je sedam debitantskih, a pet su korediteljska ostvarenja.

Među njima je i „I Love You Phillip Morris“ (Glenn Ficarra i John Reljua), sa Džimom Kerijem u glavnoj ulozi.

Kanski festival biće svečano otvoren 13. maja novom animacijom studija Piksar „Up“, a u glavnom programu u trci za Zlatnu palmu prikazaće i nove filmove Kventina Tarantina, Kena Louča, Anga Lija, Pedra Almodovara, Larsa fon Trira, Džejn Kempion i Džonija Toa.

Među francuskim rediteljima koji će pokušati da ponove prošlogodišnji uspeh Lorana Kantea i zadrže palmu u zemlji je i Gaspar Noe, čiji je film „Nepovratno“ izazvao skandal na festivalu 2002. godine. Na programu je i Austrijanac Mikael Haneke i Italijan Marko Belokio, čiji film govori o vanbračnom sinu Benita Musolinija.
Van konkurencije biće prikazan novi film Terija Gilijama „The Imaginarium of Doctor Parnassus“, s Hitom Ledžerom u poslednjoj ulozi pred smrt. U filmu igraju i Džoni Dep, Kolin Farel i Džad Lou. Balkansku kinematografiju zastupaće rumunski reditelji u programu „Poseban pogled“. Oni se vraćaju na festival koji je proteklih godina znao da prepozna njihov talenat.

Kristijan Munđu, dobitnik Zlatne palme 2007. godine za film „Četiri meseca, tri nedelje i dva dana“, predstaviće se filmom „Priče iz zlatnog doba“, a njegov sunarodnik Kornelije Porumboju, koji je osvojio pažnju ostvarenjem „12:08 : istočno od Bukurešta“, predstaviće film „Policajac, pridev“.

Na programu je i šest azijskih filmova, među kojima filipinski filmovi svedoče o ekspanziji ove mlade kinematografije.

Za završnicu je odabran biografski film o slavnoj modnoj kreatorki Koko Šanel „Koko Šanel i Igor Stravinski“.

Francuska glumica Izabel Iper predsedavaće žirijem, a tek je četvrta žena u 62-godišnjoj istoriji Kana kojoj je dodeljena ta uloga.

Na adresu kanskog festivala poslato je 1.670 filmova, iz 120 zemalja, od kojih su selektori izabrali 52 dugometražna filma iz 32 zemlje. Među njima je 46 svetskih premijera.

Izvor: Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *