Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

GENIJALNI UMETNIK AMEDEO MODILJANI

Amedeo Modiljani bio je jedan od najvažnijih umetnika dvadesetog veka. Njegovi radovi duboko su ukorenjeni u kolektivnu slikarsku memoriju. Umetnička galerija u Bonu posvetila je ovom umetniku, tragično nastradalom u 35. godini života, sveobuhvatnu retrospektivnu izložbu koja je otvorena do 30. avgusta.

Modiljani je rođen 1884. godine u Italiji i bio je slikar, crtač i vajar. Osim brojnih slika raznoraznih pejzaža, njegova kreativna energija gotovo u potpunosti bila je usmerena ka slikanju portreta i aktova. Njegove slike odražavaju italijansku umetničku istoriju, povremeno pozajmljujući stilove iz renesanse modifikovane na njemu svojstven način. Kombinovao je elemente ekspresionizma, kubizma i simbolizma, ali i afričkog vajarstva koji su ga očaravali svojim primitivizmom i božanskim prisustvom. Modiljanijev rad se ne može lako svrstati u neki određeni pravac poput kubizma ili fovizma.

Njegova dela predstavljaju odraz nemirnog i veselog duha koji je bio svestan sopstvene ranjivosti i smrtnosti i kome je bila potrebna euforija i opijenost da bi mogao da živi i radi. Modiljanijeva temperamentnost u doba melanholije i dan-danas privlači posetioce.
Ova izložba propraćena je umetnikovom biografijom i prikazuje ključne trenutke u njegovom životu.

Organizatori izložbe veruju da će izborom njegovih slika, skica i skulptura nastalih između 1900. i 1919. godine omogućiti posetiocima da steknu potpuni uvid u genijalnost ovog umetnika.

Izvor: Blic Online J. K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *