Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

RUSKI UMETNIK IZLAŽE KTV UBIJENIH VOJNIKA

LONDON – Ruski umetnik Andrej Molodkin, koji će na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu predstavljati svoju zemlju, izložiće instalaciju u kojoj će biti korišćena ljudska krv.

Ovaj bivši pripadnik Crvene armije, danas jedan od najpoznatijih savremenih umetnika u svetu, saopštio je ovu vest na otvaranju svoje prve samostalne izložbe u Londonu „Tečna savremenost“.

Izložba, koja gostuje u londonskoj galeriji Orel Art, nagoveštava instalaciju koju će Molodkin prikazati u junu u Veneciji.

Reč je o dva kaveza, reprodukcijama žičane pregrade za optuženike u ruskim sudnicama, na kojima je istaknut natpis „Das Kapital“, preneli su mediji.

Unutar skulpture, kroz rešetke kaveza i slova natpisa, kruži sirova ruska nafta kao simbol krvi kapitalističkog društva.

Govoreći o učešću na predstojećoj smotri u Veneciji, Molodkin je rekao da će predstaviti rad pod nazivom „Crveno i crno“, sačinjen od dve staklene kopije čuvene helenističke skulpture Nike od Samotrake. Jedna će biti ispunjena naftom iz Čečenije, a druga krvlju ruskih vojnika koji su služili u toj ruskoj republici u vreme sukoba.

Kontroverzni umetnik, naime, smatra da je trka za naftom glavni uzrok gotovo svih sukoba u svetu. Stoga u svojim umetničkim radovima često koristi sirovu naftu i ljudsku krv kao simbol gramzivosti velikih sila.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *