Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

U SUSRET SENZACIONALNOJ IZLOŽBI

Sva bogatstva Slavonije, Baranje i Srijema na izložbi

Velebna izložba „Slavonija, Baranja i Srijem – vrela europske civilizacije“ koja će u ponedjeljak, pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske biti otvorena u Klovićevim dvorima u Zagrebu, predstavljena je danas na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture.

Ostaci mamuta

Na sva četiri kata Galerije Klovićevi dvori, impresivan projekt vrijedan 4 milijuna kuna predstavit će čak više od 2000 eksponata. Javnost će tako, nakon raskošne i iznimno uspješne izložbe o Dalmatinskoj zagori iz 2007., u nastavku predstavljanja hrvatskih regija upoznati civilizacijska i kulturološka blaga Slavonije, Baranje i Srijema.

Megaizložba obuhvaća arheologiju, etnologiju, književnost, likovnu, filmsku, glazbenu i kazališnu umjetnost. U kronološkom slijedu nizat će se baština toga dijela Hrvatske, preko antike, burnog srednjeg vijeka, renesanse, baroka, klasicizma sve do suvremene umjetnosti.

Drugim riječima – od ostataka stepskog mamuta do Dubravka Matakovića! Uz kulturna, bit će predstavljena i nezaobilazna prirodna bogatstva – ravnice, plodna polja, šume, močvare i rijeke. Klovićevi dvori od ponedjeljka će se pretvoriti u svojevrsni vremenski stroj i sljedeća tri mjeseca posjetiteljima prirediti putovanje prostranstvima kojima su nekad kročili Tračani, Iliri, Kelti, Rimljani, Goti, Huni, Avari, Franci, Mađari i Turci.

133 stručnjaka

Ministar kulture Božo Biškupić rekao je kako je riječ o najznačajnijem hrvatskom izložbenom projektu u 2009. godini, a Zvonko Maković naglasio je da upravo taj panonski dio Hrvatske predstavlja kičmu hrvatske umjetnosti 20. stoljeća.

Vesna Kusin podsjetila je na izniman uspjeh izložbe o Dalmatinskoj zagori, koju su posjetili deseci tisuća ljudi i koja je u mnogima probudila interes prema kulturi toga kraja, pa je zabilježeno i više turističkih putovanja na ta područja. Očekuje se da će i ova izložba, za koju su angažirana čak 133 stručnjaka iz raznih područja ostvariti jednak uspjeh.

Izvor: Večernji hr Željka Vuković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *