Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IZLOŽBA UNESKO LOKALITETA ISTOČNE EVROPE

Detalj iz manastira Studenica (Foto: V. Perić Talent)

BEOGRAD – Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić i ambasador Austrije u Beogradu Klemens Koja otvoriće izložbu fotografija 18 lokaliteta pod zaštitom UNESKO-a u jugoistočnoj Evropi, najavio je Austrijski kulturni forum.

Izložba „Kalčer meters“ – UNESKO lokaliteti u jugoistočnoj Evropi“ biće postavljena u galeriji Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu.

Na izložbi će biti predstavljene fotografije lokaliteta iz različitih zemalja jugoistočne Evrope, koje je Svetska komisija za kulturno nasleđe proglasila za spomenike od posebnog i univerzalnog značaja, sa ciljem da podstakne identifikaciju, zaštitu i očuvanje onih prirodnih i kulturnih spomenika širom sveta koji imaju izuzetnu vrednost za čovečanstvo.

Umetnici iz regiona pozvani su da fotografišu spomenike pod zaštitom UNESKO-a kako bi se dobili portreti ovih lokaliteta iz ugla umetnika koji su tu rođeni, odrasli i još uvek tu žive, pa samim tim njihove fotografije sa sobom nose i njihove lične priče u vezi sa tim objektom.

„Kalčer meters“ je austrijska inicijativa za podršku evropskim integracijama svih zemalja jugoistočne Evrope kroz intenziviranje kulturne saradnje i kroz napore da se produbi svest o bogatom doprinosu koji region daje evropskoj kulturi u celini, navodi se u saopštenju.

Na izložbi koja će trajati do 22. maja svoje fotografije predstaviće Ana Adamović, Dženat Dreković, Bevis Fusha, Ivan Hrkas, Davor Kunić, Mario Leko, Raša Milojević, Vladimir Perić-Talent, Dejan Petrović, Aleksandar Radoš, Igor Todorovski, a autori pratećih tekstova su Salem Islas-Madlo, Dženana Alađuz, Bojan Pančevski i Spomenka Medaković.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *