Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

AUTOR KOJEGA SU VOLJELI SPIELBERG I CRONENBERG

Britanski književnik James Graham Ballard, autor romana „Carstvo sunca“ i „Sudar“, umro je u nedjelju u 78. godini

LONDON, ZAGREB – Rođen je 15. studenoga 1930. u Šangaju, gdje je njegov otac bio direktor tvornice tekstila.

Kada su japanske snage zauzele grad nakon napada na Pearl Harbour, Ballard je s obitelji završio u koncentracijskom logoru. Nakon rata, 1946, vratio se u Veliku Britaniju. Studirao je medicinu na Sveučilištu Cambridge, bio je pilot vojnog zrakoplovstva, urednik u reklamnoj agenciji prije nego što se šezdesetih posve posvetio pisanju.

Međunarodna slava

Međunarodnu slavu donio mu je autobiografski roman „Carstvo sunca“ (1984), prema kojem je Steven Spielberg snimio film 1987. godine. Devedesetih je ekraniziran i njegov kultni roman „Sudar“ (1973), u kojemu se bavi erotskim maštarijama vezanim uz prometne nesreće, a taj je film režirao David Cronenberg.

Uz Ballarda se vezala oznaka pisca znanstvene fantastike, prema čemu je on bio duboko skeptičan. Tvrdio je da on „ahitekt snova ponekad košmara koji oslikava psihologiju budućnosti“. – Ako roman kao što je „Sudar“ opišete kao znanstvenu fantastiku, uopće se ne trudite shvatiti o čemu je riječ – obrazložio je.

Odbio titulu kraljice 2003.

Bio je fasciniran negativnim utjecajem tehnologije: – Zašto vjerovati da se tehnologijom usavršava čovjek. Uostalom, i prosvjetiteljski pogled na čovjeka je mit. Polazi od pretpostavke da je čovjek racionalno biće, a svima nam je jasno da nije – komentirao je u jednom intervjuu.

Godine 2003. odbio je počasnu titulu engleske kraljice.

Prijevodi njegovih priča često su izlazili u časopisima u Hrvatskoj, osamdesetih su prevedeni romani „Carstvo sunca“ i „Sudar“, u Znanju je 1992. izašao „Pokolj“, a „Kokainske noći“ objavio je 2002. godine V.B.Z.

Izvor: Jutarnji hr (H, A. Piteša)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *