Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SVETSKI DAN KNJIGE

Svetski dan knjige, koji se u celom svetu proslavlja 23. aprila, biće obeležen i u Beogradu. Tradicija ustanovljena daleke 1926. godine, na dan kada su preminula dva „besmrtna“ književnika zapadne civilizacije Servantes i Šekspir. Najavljene manifestacije u bibliotekama, kulturnim centrima, kao i humanitarna priredba. U zamenu za ulaznicu posetioci će morati da donesu bar jednu knjigu.

Daleke 1926. godine, knjižari iz Barselone ustanovili su 23. april za Svetski dan knjige, jer su na taj dan 1616. godine u dvema državama koje su bile veliki neprijatelji, preminula dva „besmrtna“ književnika Španac Migel de Servantes i Englez Viljem Šekspir.

Knjižari su odlučili da svakom kupcu koji na taj dan kupi knjigu poklone po jedan cvet.

Gest Katalonaca inspirisao je UNESKO da 1995. donese odluku o proglašenju 23. aprila za Svetski dan knjige i prevođenja, a pre nekoliko godina ovaj datum je ušao u kalendar kulturnih dešavanja u Beogradu. Priključuju mu se postepeno i druga mesta u Srbiji.

Prigodni programi se organizuju, pre svega, u bibliotekama i domaćim i stranim kulturnim centrima, a ove godine se prvi put uključuje Zadužbina „Dositej Obradović“, organizovanjem svečane akademije u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine.

April u znaku prvog srpskog prosvetitelja

Zadužbina je od ove godine odlučila da ceo april bude u znaku prvog srpskog prosvetitelja, a kao centralni događaj „Dositejevih aprilskih dana“ predviđena je akademija „Dositejevi darovi“, povodom Svetskog dana knjige.

To je humanitarna priredba i svi učesnici nastupaju besplatno, a publika može da dobije karte, ukoliko donese na poklon makar jednu knjigu.

Karte se mogu podići 21. 22. i 23. aprila na Kolarcu i u Dositejevoj zadužbini.

Upravnica Zadužbine Mirjana Dragaš rekla je da će prigodine svečanosti u čast Svetskog dana knjige biti ubuduće tradicionalne manifestacije koje će organizovati Zadužbina, jer je Dositej aprila 1783. godine objavio u dvema knjigama („Život i priključenija“ i „Pismo ljubeznom Haralampiju“) svoj prosvetiteljski program u kome se zalagao za širenje obrazovanja među Srbima.

Dragaš je rekla da će sve prikupljene knjige ( pored onih koje će se „zamenjivati“ za ulaznice i koje će Beograđani pokloniti) otići u školske biblioteke u zabačenim mestima, a sredstva koja budu prikupljena od donatora namenjena su školi za decu sa posebnim potrebama.

U programu, koji počinje u 20 sati, učestvuju akademski horovi „Krsmanca“ i Kolegijum muzikum, prvaci beogradske Opere Sanja Kerkez, Jadranka Jovanović, Ivan Tomašev, glumci Rada Đuričin, Ljiljana Blagojević, Ivan Jagodić i Aleksandar Dunić, a autor scenarija i režiser je Radomir Putnik.

Jedina gradska institucija kulture koja je ove godine pripremila program za Dan knjige je Biblioteka Beograda koja je organizovala da javne ličnosti iz sveta umetnosti, kulture i politike „rade“ od 11 do 13 sati na Odeljenju za rad sa korisnicima.

Poznati kao bibliotekari

Poznati će, pod sloganom „Mi smo u biblioteci“, raditi kao bibliotekari i usluživati čitaoce, davati im predloge za čitanje i razgovarati s korisnicima o knjigama. Taj rad će koordinirati profesionalni bibliotekari.

Ove godine su učešće u akciji popularizacije knjige i čitanja najavili multimerdijalna umetnica Slađana Milošević, glumac Gordan Kičić, književnica Ljubica Arsić, glumica Ana Franić, voditelj Dejan Pantelić, zamenica gradonačelnika Beograda Radmila Hrustanović, pop pevačica Jelena Tomašević, TV ličnost i književnica Gorica Nešović, novinar Dragan Ilić, modna kreatorka Dragana Ognjenović…

Biblioteka se nada da će ove poznate ličnosti podstaći interesovanje za učlanjenje u najveću pozajmnu biblioteku u okruženju.

Od stranih kulturnih centara najbogatiji program za Svetski dan knjige pripremio je španski Institut Servantes koji nosi ime autora „Don Kihota“, prvog modernog romana evropske kulture.

U saradnji sa izdavačkom kućom „Narodna knjiga“, Institut će tačno u podne u Svečanoj sali predstaviti novu knjigu Gordane Ćirjanić „Kaprici i duže priče“.

Pojam kaprici je preuzet od velikog španskog slikara Goje, a pripovetke su univerzalne i o njima će govoriti urednik, ugledni pisac i književni kritičar Vasa Pavković.

Knjige na poklon

U pešačkoj zoni, ispred Instituta, od 13 sati, Institut će poklanjati Beograđanima primerke knjige poezije Hosea Martija, poznatog kubanskog pesnika. Deliće ih članovi biciklističkog kluba „Avala“, najstarijeg kluba u Srbiji, koji je pod pokroviteljstvom Instituta Servantes.

Dan u slavu knjige Institut će završiti u 18 sati kada će, u saradnji sa knjižarom „Zepter Book Njorld“, poklanjati knjige autorke španskog porekla Silvije Monros-Stojaković, pod imenom „Nastaviće se“. Tim povodom, autorka će svim zainteresovanima potpisivati ovu svoju autobiografsku knjigu.

Nemački Gete institut najavio je da će u svojim prostorijama organizovati, povodom Svetskog dana knjige, čitalački maraton “ Prevođenje kao kulturna razmerna“, tokom koga će biti čitani tekstovi na originalu i u srpskom prevodu Danijela Kelmana, Vladimira Kaminera, Torstena Bekera …

Izdavači, knjižari i književna društva nisu pokazali inicijativu da se uključe u obležavanje Svetskog dana knjige sa časnim izuzetkom dve izdavačke kuće „Laguna“ i „Dereta“.

„Laguna“ u klubovima čitalaca u Makedonskoj i Resavskoj ulici u Beogradu, kao i u Klubu u Nišu, postaviće spisak od 100 naslova. Svako ko kupi knjigu sa spiska, moći će da odabere još jednu na poklon, dok oni koji kupe dve, mogu da odaberu tri sa spiska na poklon. Akcija će trajati do 1. maja.

„Dereta“ je odabrao da sledi primer kolega iz Barselone i da svakoj dami koja kupi 23. aprila knjigu u nekoj od njegove dve knjižare pokloni po cvet.

Veliki ruski pisac, sada američki državljanin, Aleksandar Genis, koji je nedavno boravio u Beogradu, poručio je, povodom Dana knjige, da veruje u njen opstanak, jer „na Internetu mogu da se nađu odgovori ako se postave pitanja, a u knjigama se kriju nova pitanja i odgovori kojih se do sada niko nije setio“.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *