Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„AVALA“ U ĆORSOKAKU

Jedno od zdanja „Avala filma“

OČITO je da postoji želja da se posle višedecenijske agonije reši slučaj „Avala filma“, ali po pravilu, posle svake inicijative uvek sledi povratak na mrtvu tačku. Sigurno je da u zamršenoj priči vlasništa, u kome 51 odsto kapitala pripada „Jugoeksportu“ koji je pod stečajem, nije lako „premostiti“ zakonske prepreke. Ali, istovremeno, postoji bojazan da se priča ne završi kao sa prodajom „Beograd“ filma, što je srpsku prestonicu gotovo ostavilo bez bioskopa.

Reditelj Goran Marković jedan je od onih, koji se godinama zalažu da on i njegove kolege ponovo snimaju u Košutnjaku. I kao savetnik za film ministra kulture, Marković je ponovo pre nekoliko dana podsetio na „slučaj Avala“.

– Nadam se, da će se za razliku od prodaje „Beograd filma“, ovoga puta voditi računa da se kupac već bavi filmom – kaže naš proslavljeni reditelj za „Novosti“. – Onda su stvari na startu mnogo jasnije, ne treba tu neka velika mudrost. Kao što je bilo jasno kada je „Fijat“ kupio „Zastavu“, bilo je jasno da tamo neće da proizvodi čačkalice nego automobile. Oživljavanje „Avale“ značilo bi i još radnih mesta, snimanje domaćih i inostranih projekata, TV serija, ali to bi za Beograd i Srbiju značilo i neprestanu cirkulaciju ljudi, izgradnju novih hotela… Sadašnji stanari „Avale“ uglavnom bi se raselili, ali tu su i ljudi koji se bave filmom. Tamo, recimo, već postoji tonski studio, jedan od najsavremenijih na Balkanu – objašnjava Marković.

Krajem prošle godine govorilo se da je za kupovinu „Avale“ zainteresovana investiciona kompanija „Saliport global servisis“ i TV „Fajsti“, koji bi kod nas osnovali kompaniju „Vestern film prodakšn“. Već su se sastajali i sa predstavnicima iz srpske vlade, ali je tačka spoticanja bila rešavanje imovinskih odnosa.
Iz Ministarstva ekomonije, potvrđeno je za „Novosti“ da su „neki investitori iz Amerike“ zainteresovani za „Avalu“, ali da se još traži rešenje, kako bi se u okviru Zakona „oslobodilo“ 51 odsto kapitala za prodaju.
– Kako „Avala“ ima i širi kulturni značaj, neophodno je da se ministartsva kulture i ekonomije prethodno dogovore – rekao nam je Dušan Belanović iz Agencije za privatizaciju. – Može se sigurno naći prihvatljiv način da se isplate poverioci. Trenutno, na Košutnjaku ima 56 različitih zakupaca, ali ni to ne bi trebalo da bude prepreka za prodaju. Što se tiče „Jugoeksporta“ koji je u stečaju, a nosilac je 51 osto kapitala, takođe ne bi trebalo da bude nepremostiv problem.

Da podsetimo – pre četiri godine prodaju izvesnoj luksemburškoj firmi „Stadluks investment“, sprečio je Trgovinski sud. Ova firma, u kojoj je akcije imao i nekadašnji ministar policije Dušan Mihajlović, trebalo je da uloži 330.000 evra u obnovu naše filmske industrije, a da dobije 25 hektara građevinskog zemljišta i 20.000 kvadratnih metara poslovnog prostora na korišćenje.

Šta će ponuditi budući kupac, još se ne zna, ali će se, kako tvrde iz Ministarstva ekonomije i Agencije za privatizaciju, voditi računa da osnovna delatnost budućeg većinskog vlasnika „Avale“ bude filmska produkcija.

NEDOSTUPAN

POKUŠALI smo da saznamo i šta se ovih dana dešava u „Avala filmu“ ali je direktor Ranko Petrić poslednja tri dana sve vreme bio na „sastanku sa sindikatom“.

Izvor: Večernje novosti B. Niković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *