Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POKRENUTA SVETSKA DIGITALNA BIBLIOTEKA

BEOGRAD Upravnik Narodne biblioteke Srbije Sreten Ugričić danas je prisustvovao ceremoniji pokretanja Svetske digitalne biblioteke u sedištu UNESKO-a u Parizu, koja će širom sveta učiniti dostupnim kulturno blago iz svih epoha ljudske istorije, saopštila je NBS.

UNESKO i 32 nacionalne biblioteke kao partnerske institucije su danas pokrenule internet portal koji predstavlja jedinstven kulturni materijal biblioteka i arhiva iz celoga sveta. Na adresi portala ( www.wdl.org  i sa svih meridijana svetske geografije.

Narodna biblioteka Srbije se projektu priključila među prvima, u aprilu 2008, na poziv Kongresne biblioteke iz Vašingtona, kao osma nacionalna biblioteka – partner. Kulturnu baštinu Srbije će, za sada, u trezoru Svetske digitalne biblioteke predstavljati dva dokumenta: Miroslavljevo jevanđelje, koje se već nalazi na UNESKO-voj listi „Pamćene sveta“ i avangardni časopis Zenit.

Biblioteka funkcioniše na sedam jezika – arapskom, kineskom, engleskom, francuskom, portugalskom, ruskom i španskom i obuhvata sadržaje sa više od 40 jezika. Omogućeno je međukulturno i međuvremensko pretraživanje i svaki od predmeta i video zapisa objašnjen je od strane stručnjaka, kustosa.

Izvor: Večernje novosti / Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *