Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ISTORIJSKA AVANTURA U 18 MUZEJA I 40 GALERIJA TOKOM NOĆI MUZEJA

„Noć muzeja“ oživeće i prostor Dvorskog kompleksa Dedinje…

Šesta po redu nacionalna „Noć muzeja“ održaće se 16. maja, počev od 18 sati, u 38 gradova u Srbiji. Beograd će, kao i prethodnih godina, imati najbogatiji program, a posetioci će u zanimljivim sadržajima moći da uživaju na 80 lokacija. U više od 40 gradova širom Evrope 16. maja biće otvoreno oko 1.900 muzeja i galerija.

REKORD „Noć muzeja“ je najveća kulturna manifestacija, kako po broju posetilaca, tako i po broju dešavanja.

– Noć muzeja u Srbiji, kojoj se ove godine priključilo još 15 srpskih gradova, druga je po posećenosti u Evropi. Ispred nas je samo Francuska. Želja nam je da u toj pozitivnoj atmosferi svaki grad izgleda kao velegrad – rekla je Ana Jovanović, osnivač „Noći muzeja“.

„Noć muzeja“ oživeće prostor Dvorskog kompleksa Dedinje, Kalemegdana i Akademskog parka. Beograđani će u ovoj uzbudljivoj kulturno-istorijskoj avanturi moći posetiti 18 muzeja, 40 galerijskih prostora i pet stranih kulturnih centara. Od 18 časova, pa do dva sata ujutru, posetioci će saznati šta su jeli kraljevi, a šta Josip Broz Tito, zašto su džube podjednako odevale pravoslavne, muslimanske i katoličke žene i ko je sve bio na čelu jugoslovenske diplomatije. Moći će i da nauče i kako se izrađuju freske, pravi mozaik, kao i kako izgleda savremeni srpski ikonopis.

Posle Beograda, najbogatiji sadržaj imaće Novi Sad, na čak 40 lokacija u gradu i na Petrovaradinskoj tvrđavi. Novosađani će u „Noći muzeja“ otkriti kako su se Novosađanke ulepšavale, gde je počelo i kako se razvijalo tetoviranje.

Oni koji 16. maja posete Šabac, videće kako izgleda tradicionalna oprema koju su kuvarice koristile u pravljenju đakonija. U Aleksandrovcu, na srednjevekovnom utvrđenju Koznik, biće rekonstruisan život srpskog srednjovekovnog grada sa vlastelom, vojskom i vitezovima. Bor posetiocima nudi magijske obrede i koncert rok i pank grupa u kamionu damperu, dugačkom čak 12 metara.

Prodaja karata počeće 6. maja. U pretprodaji karte za Beograd i Novi Sad koštaće 250, a na sam dan 300 dinara. U drugim gradovima će ulaz koštati od 50 do 150 dinara, a negde će biti i besplatan.

Lane bilo 450.000 posetilaca

Noć muzeja je evropska manifestacija, koja se pod pokroviteljstvom Evropske komisije i UNESKO-a, održava u više od 40 zemalja i oko 1.900 muzeja i galerija. Prva srpska Noć muzeja, 2007. godine, održana je u devet gradova, već naredne u 23, a ove u čak 38 gradova. Prošle godine ju je posetilo 450.000 ljudi.

Izvor: 24 sata M. Joksimović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *