Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„MOST NA KALEMEGDANU“ PRED BEOGRAĐANIMA

Otvorena izložba „Most na Kalemegdanu“ u okviru manifestacije Dani Beograda na kojoj je predstavljeno idejno rešenje mosta koji će povezati Kalmegdansku tvrđavu i reke. Izložbu otvorili ambasador Velike Britanije Stiven Vordsvort i predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić.

Izložba „Most na Kalemegdanu“, na kojoj je prikazano umetničko rešenje izgleda pasarele koja bi povezivala Kalemegdan sa šetalištem duž Save i Dunava, otvorena je danas u Starom dvoru, u okviru manifestacije Dani Beograda.

Izložbu su otvorili ambasador Velike Britanije u Beogradu Stiven Džon Vordsvort, predsednik Skupštine Beograda Aleksandar Antić i naučni savetnik Arheološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti Marko Popović.

Na izložbi je predstavljen konačan predlog mosta, na velikim printovima, postavljenim na montažnu konstrukciju visine između šest i sedam metara.

Posetioci će moći da vide originalne crteže i radove nastale tokom realizacije projekta, 3D animaciju, kao i film koji će približiti istorijat rada na projektu i njegove autore, britanskog vajara Ričarda Dikona i umetnika Mrđana Bajića iz Srbije.

Idejno rešenje, kao i kompletan proces nastajanja tog projekta, posetioci će moći da pogledaju u Galeriji ULUS-a.

Ambasador Stiven Džon Vordsvort rekao je da će most koji će biti izgrađen privući mnogobrojne ljude iz inostranstva.

Prema njegovim rečima, Britance će taj most zauvek povezivati sa Beogradom i njegovim građanima.

Aleksandar Antić je rekao da je izložba na kojoj je predstavljen projekat mosta prva faza projekta čiji je cilj izgradnja mosta koji će Kalemegdan ponovo povezati sa rekom.

„Most će povezati Knez Mihailovu ulicu sa Kalemegdanom i obalom Dunava, što je veoma značajno za Beograd, jer će Kalemegdan posle mnogo godina biti povezan sa rekom“, rekao je Antić.

Projekat za izradu nove pešačke pasarele pokrenulo je Javno preduzeće „Beogradska tvrđava“, a partneri su Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Likovna akademija u Beogradu i Fondacija „Henri Mur“ iz Velike Britanije.

Izložba „Most na Kalemegdanu“ će biti otvorena do 28. aprila.

Izvor: Radio Televizija Srbije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *