Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KVESIĆEVA PRIČA „VIDILICA“ UŠLA U DANSKU LEKTIRU

ZAGREB Kratke priče Meše Selimovića, Danila Kiša te Pere Kvesića uvrštene su u lektiru javnih škola u Danskoj, u sklopu knjige „Svjetske priče – alternativni kanon“ objavljene u izdanju Gyldendala.

Nadležno ministarstvo, naime, smatra kako se ne smije zanemarivati činjenica da učenici danskih škola dolaze iz različitih sredina te da „baš književnost daje dragocjeni uvid u kulture kojima pripadaju ljudi koji su došli u ovu zemlju.“

Priče iz jezika doseljenika

U knjigu su uvršteni tekstovi iz književnosti 12 naroda koji kao doseljenici žive u Danskoj. Uz Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Srbiju, zastupljeni su i tekstovi pisaca iz Iraka, Irana, Pakistana, Somalije, Šri Lanke, Turske te kurdski i palestinski književnici.

Pero Kvesić pojašnjava da je njegova priča „Vidilica“ najprije objavljena u danskim dnevnim novinama devedesetih, zatim je uvrštena u antologiju hrvatsko-bosanske-srpske kratke priče, a ovo joj je treće izdanje u Danskoj.

Ukradeno 400 primjeraka

Novinar, urednik, „zvijezda omladinskog tiska iz njegovih zlatnih godina“ te jedan od pokretača Jabuke nedavno je objavio i reizdanje svog prvijenca iz 1976. – knjige „Uvod u Peru K.“ O popularnosti te knjige govori i podatak da je, nakon njenog prvog izdanja, u izvještaju prodaje za prvih šest mjeseci stajalo da je iz skladišta ukradeno 400 primjerka. Sada je pisac tu istu knjigu objavio praktički sam, uz tehničku podršku izdavača Astroide. Razlog nije taj, objašnjava, što ne bi iza sebe mogao imati nekog velikog izdavača nego kao čin protesta prema poziciji pisca u današnjem izdavaštvu.

– Nije problem objaviti knjigu kod nekog velikog izdavača, ali mi se ne sviđa ideja da kao autor budem zadnji kotač u tom procesu – kaže Kvesić.

Izvor: Jutarnji hr Adriana Piteša

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *