Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PREMIJERA TITOVIH FILMSKIH PUTOPISA

U okviru pratećeg programa izložbe „Efekat Tito“ u subotu 18. aprila će u 12 sati u Muzeju 25. maj biti prikazano 19 kratkih filmova koje su pronađeni u zaostavštini Josipa Broza Tita koje je on lično snimio, a nikada nisu bili prikazani javnosti, najavljeno je iz Muzeja istorije Jugoslavije.

Titovi filmski putopisi obuhvataju 36 filmova od kojih najveći broj potiče iz vremena njegovog čuvenog putovanja po afričkim zemljama, poznatog pod nazivom „Put mira“, od 28. februara do 22. aprila 1961. godine.

Sa broda Galeb, kojim je Broz krenuo na ovo putovanje, kamerom su zabeležene njegove impresije iz Tunisa, Maroka i Egipta i kao svojevrsna svedočanstva tu su i njegovi snimci iz lova, Karađorđeva, sa Briona, Vange i Brda na Kranju.

Izložba „Efekat Tito“, koja je otvorena 14. marta, realizovana je sa namerom da se publici ponude svedočanstva o „nama“ (građanima SFRJ) u periodu takozvane druge Jugoslavije i o odnosu prema Josipu Brozu kao osobi koja taj period personifikuje.

Lik nekadašnjeg predsednika bio je neizostavni deo enterijera javnih prostora, a često se mogao videti i na zidovima dnevnih boravaka privatnih stanova i kuća i zato je prvi segment izložbe posvećen njemu kroz portrete izrađene u različitim tehnikama: od ulja na platnu, do kolaža od raznovrsnih materijala poput pšenice i novinskih isečaka.

Tu su ručno i industrijski izvezeni gobleni, kao i veliki broj fotografija. Većina portreta je poklon samih autora, koji često nisu bili umetnici već radnici, učenici i drugo.

U drugom segmentu izložbe predstavljen je scenario proslavljanja 25. maja: od višemesečnog nošenja štafete, preko različitih priredbi i proslava priređivanih širom zemlje, do predaje štafete Titu i sleta na stadionu Jugoslovenske Narodne Armije (današnji Partizanov stadion).

Izložba je otvorena do 1. maja.

Izvor: (Tanjug/MONDO)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *