Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

BROADWAYSKI HITLER KREĆE U POHOD NA BERLIN


‘Producenti’, koje već gledaju i u Tel Avivu, 15. svibnja dolaze u berlinski teatar Admiralspalast

BERLIN, ZAGREB „Springtime for Hitler“ (Proljeće za Hitlera) naslov je mjuzikla u mjuziklu, odnosno predstave koju glavni junaci „Producenata“ odluče postaviti na Broadwayu, i to s jednim jedinim ciljem: da bi propali i tako zavarali ulagače i poreznu službu. Međutim, njihov Hitler bude toliko smiješan da postane hit.

To je kratak sadržaj urnebesne filmske komedije Mela Brooksa iz 1968. godine, koja je 2001. kao mjuzikl zaigrala na Broadwayu i krenula u svijet.

Pravo mjesto za smijeh

Smiješnom „tetkastom“ Hitleru smije se tako grohotom i publika u Tel Avivu, i u toj činjenici već odavno nema nikakve kontroverze. Međutim, zabrinuti glasovi pojavili su se kada je berlinski Admiralspalast za 15. svibnja najavio njemačku premijeru mjuzikla.

Direktor Admiralspalasta Falk Walter, kako prenosi Spiegel, uvjeren je kako je napokon došlo vrijeme da se Hitlera ismijava i u Berlinu, i to baš u starom kazalištu na Friedrichstrasse u koje je nacistički vođa dolazio gledati „Veselu udovicu“ i druge omiljene mu operete.

Riskantan posao

Mnogi strahuju kakve će biti reakcije njemačke publike te upozoravaju Waltera da se upušta u riskantan posao. No, rizik će vjerojatno, kao i za svakog producenta u šou biznisu, biti u prvom redu financijski.

Primjerice, „Producenti“ se od prošle godine već igraju na njemačkom, ali u Beču, gdje prolaze tek s pristojnih 70 posto posjećenosti.

Za sad je jedina posebnost berlinske produkcije u tome što je svastika na plakatima zamijenjena perecom, ali iz predstave je, kaže Walter, ne misle izbacivati.

Izvor: Jutarnji hr B. Pofuk

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *