Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MIRU VUKSANOVIĆU URUČENA NAGRADA „ĐURO DANIČIĆ“

Sreten Ugričić uručio nagradu Miru Vuksanoviću Foto: B.Lučić

PRIZNANJE ZAJEDNICE MATIČNIH BIBLIOTEKA SRBIJE

Književnik i upravnik Biblioteke Matice srpske Miro Vuksanović je prvi laureat nagrade „Đuro Daničić“, koju dodeljuje Zajednica matičnih biblioteka Srbije za celokupan doprinos razvoju bibliotekarstva i kulture Srbije. Na jučerašnjoj svečanosti u Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu Vuksanoviću je ovo priznanje, koje se dodeljuje u čast znamenitog srpskog pisca, prevodioca, kulturnog pregaoca i upravnika Narodne biblioteke Srbije uručio sadašnji upravnik Narodne biblioteke Sreten Ugričić.

Žiri je istakao sistematski doprinos Vuksanovića na visoko odgovornom i zahtevnom mestu upravnika Biblioteke Matice srpske, kao na planu modernizacije i razvoja jedinstvenog informacionog sistema uzajamne katalogizacije kroz strateški posao Virtuelne biblioteke Srbije. Istovremeno ukazano je na njegovo ugledno mesto na sceni savremene srpske književnosti, kao na veliki doprinos u upravljanju i u ukupnom radu Matice srpske kao najstarije i jedne od vodećih institucija kulture u Srbiji. Vuksanović je, po oceni žirija izrazit primer istaknutog bibliotečkog stručnjaka i rukovodioca, a pri tom književnik osobene i visoko vrednovane poetike i intelektualac koji u višedecenijskom kontinuitetu ostvaruje zapažene domete, tako i na širem planu kulture i književnosti, pismenosti i izdavaštva.

U svojoj besedi na uručenju nagrade Miro Vuksanović je dao skicu za jedinstven portret Đure Daničića, filologa, prevodioca, bibliotekara i naučnika i ukazao da je i sam u živom primeru kao upravnik biblioteka trideset i četiri godine, kod knjige na nekoliko mesta zaposlen na neodređeno, pisac koji je najviše napora dao stvaranju tri toma, svaki po pola hiljade stranica, naročitog leksikografskog romana u 2.706 priča o rečima i da je njegovo delovanje, po duhovnom srodstvu, u srpskom jeziku pokušalo da bude i daničićevsko ali – današnje.

Izvor: Dnevnik online

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *